Πρόωρη ψηφοφορία στην Τζόρτζια Θριαμβευτική προσέλευση ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές

Πρόωρη ψηφοφορία στην Τζόρτζια Θριαμβευτική προσέλευση ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, οι κάλπες άνοιξαν χθες για πρόωρη ψηφοφορία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, με τους εκλέκτορες να προσέρχονται μαζικά, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής. Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Στέρλινγκ, τον δεύτερο στην ιεραρχία της εκλογικής επιτροπής, τουλάχιστον 252.000 ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει έως χθες το απόγευμα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τους 136.000 που είχαν ψηφίσει το 2020. «Θεαματική προσέλευση», δήλωσε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόωρη ψηφοφορία, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω επιστολής, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Εκλογών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, σχεδόν 1 στους 7 ψηφοφόρους ψήφισαν πριν από την επίσημη ημερομηνία των εκλογών το 2020. Παρόλο που πολλοί Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν με την επέκταση της επιστολικής ψήφου, επισημαίνοντας ότι είναι λιγότερο ασφαλής από την δια ζώσης ψηφοφορία, τα στελέχη του κόμματος ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στην πρόωρη ψηφοφορία.

Συνολικά, 5,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει φέτος, σε αντίθεση με τα 27 εκατομμύρια του 2020, όπου οι ψηφοφόροι επιδίωκαν να αποφύγουν τη σύσσωξη εξαιτίας της πανδημίας. Σημειώνεται ότι οι νόμοι για την επιστολική ψήφο στην Τζόρτζια έγιναν πιο αυστηροί, απαιτώντας αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας για τους ψηφοφόρους που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο.

Η Τζόρτζια θεωρείται μία από τις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές. Ένας δικαστής της πολιτείας ανέστειλε προσωρινά κανονισμό που απαιτούσε από τους εκλογικούς αξιωματούχους να επαληθεύουν όλα τα ψηφοδέλτια με χειροαρίθμηση, σε μια απόφαση που θεωρήθηκε ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς υποστηρικτές του Τραμπ. Ο κανονισμός αυτός, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο από το εκλογικό συμβούλιο της Τζόρτζια, απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι θα προκαλούσε περαιτέρω αβεβαιότητα στη διαδικασία.

Πηγή: naftemporiki.gr