«Έχει ευθύνη όλων των κρατών να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο μέγιστο βαθμό για να προστατεύσουν την περιοχή μας από μια καταστροφή, καθώς και να τερματίσουν τη γενοκτονία στη Γάζα και την επιθετικότητα κατά του Λιβάνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, στη Ντόχα, μετά από συνάντηση με τον Καταριανό ομόλογό του. Οι απειλές του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης επιτείνουν την κατάσταση.
Το Κατάρ, ως μεσολαβητής μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, έχει ζητήσει τον τερματισμό της βίας στον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς και του Ιράν. «Σημαντικές διαβουλεύσεις έχουν διεξαχθεί μεταξύ του Αραγκτσί και του σεΐχη Αλ-Θάνι του Κατάρ, σχετικά με τη γενική κατάσταση στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγάι.
Επιπλέον, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι επεσήμανε τη δέσμευση του Κατάρ να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επισκέφθηκε το Κατάρ, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ισραήλ, επισημαίνοντας παράλληλα μια «πιο ισχυρή απάντηση» σε περίπτωση ισραηλινών αντιποίνων.
Η Τεχεράνη επιθυμεί να καταδείξει στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι οι προσπάθειές της για εκτόνωση των εντάσεων με τις χώρες του Κόλπου είναι σοβαρές και αποδίδουν καρπούς. Σύμφωνα με τον αναλυτή Νιλ Κίλιαμ του Chatham House, το Ιράν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο να πλήξει τις σχέσεις του με τα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, εάν προκληθεί μια μεγαλύτερη σύγκρουση.
Το Ριάντ είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την ενδεχόμενη αναγνώριση του Ισραήλ, ωστόσο ανέστειλε αυτές τις διαδικασίες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, απαιτώντας πρώτα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Πηγή: naftemporiki.gr