Πρώτος πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Ισπανία επιδίδει διαπιστευτήρια στον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ΄

Πρώτος πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Ισπανία επιδίδει διαπιστευτήρια στον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ΄

Ο Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ, ο πρώτος πρεσβευτής του παλαιστινιακού κράτους στην Ισπανία, παρέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ΄. Η τελετή έλαβε χώρα στα Ανάκτορα της Μαδρίτης, όπως αποτυπώθηκε σε εικόνες που δημοσίευσε ο βασιλικός οίκος στην πλατφόρμα Χ. Ο Ουάχεντ είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Ισπανία από το 2022, και σήμερα απέκτησε επίσημα τον τίτλο του πρεσβευτή μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη τον Μάιο.

Η ισπανική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ιρλανδία και η Νορβηγία, είχε αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος στις 28 Μαΐου. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει υιοθετήσει μια πολύ επικριτική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η «πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ισπανίας και της Παλαιστίνης» έως το τέλος του έτους.

Ο πόλεμος που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, διαρκεί σχεδόν 12 μήνες και έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι άμαχοι. Στην επίθεση αυτή, 251 άνθρωποι απήχθησαν, με 97 από αυτούς να παραμένουν κρατούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον στρατό, 33 από τους ομήρους είναι νεκροί.

Τέλος, η στρατιωτική εκστρατεία ανταπόδοσης των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει τουλάχιστον 41.226 θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, αν και οι ακριβείς αριθμοί μεταξύ μαχητών και αμάχων δεν έχουν διευκρινιστεί.

Πηγή: naftemporiki.gr