Σάλος από την Καταστροφή Χρημάτων και Συλλήψεις Αξιωματούχων στην Ουκρανία

Σάλος από την Καταστροφή Χρημάτων και Συλλήψεις Αξιωματούχων στην Ουκρανία

Ουκρανικές αρχές δήλωσαν σήμερα ότι εντόπισαν σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από αξιωματούχο, η οποία φέρεται να βοηθούσε φοροφυγάδες να αποφεύγουν τη στρατιωτική επιστράτευση, σε μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου λόγω της ρωσικής εισβολής. Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (DBR) ανακοίνωσε ότι βρήκε σχεδόν έξι εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα νομίσματα, καθώς και κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, στο σπίτι και το γραφείο της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής στην περιοχή Χμελνίτσκι.

Η διευθύντρια της επιτροπής, Τετιάνα Κρούπα, μαζί με τον γιο της, επικεφαλής του περιφερειακού υποκαταστήματος του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου, συνελήφθησαν. Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν στα γραφεία της πλαστά έγγραφα αναπηρίας και καταλόγους ασθενών με ψευδείς ιατρικές διαγνώσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Κρούπα προσπάθησε να απαλλαγεί από μέρος των χρημάτων, ρίχνοντας δύο σακούλες με περισσότερα από 450.000 ευρώ από το παράθυρο. Η οικογένεια διαθέτει, επιπλέον, πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και ακίνητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας.

Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να είναι ύποπτοι για μεγάλη απάτη και παράνομο πλουτισμό, και κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 12 χρόνια, καθώς και με δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι αρχές στρατολόγησης στρατιωτών θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει σοβαρές ελλείψεις σε νεοσύλλεκτους.

Επιπλέον, η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε την εξάρθρωση μια εγκληματικής ομάδας 13 ατόμων στο Χάρκοβο, η οποία βοήθησε περισσότερους από 400 άνδρες να αποφύγουν την επιστράτευση με πλαστά έγγραφα αναπηρίας. Ο επικεφαλής της δημοτικής ιατρικής επιτροπής και πολλοί από τους συνεργάτες του αποτελούσαν μέρος της εν λόγω ομάδας, η οποία ζητούσε από 2.000 έως 5.000 δολάρια ανά άτομο.

Πηγή: naftemporiki.gr