Σφοδρές Επιθέσεις και Ανθρωπιστική Κρίση στο Ισραήλ και τη Βηρυτό

Σφοδρές Επιθέσεις και Ανθρωπιστική Κρίση στο Ισραήλ και τη Βηρυτό

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, μετά από την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Υεμένη. Ο ισραηλινός στρατός και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσαν ότι ο πύραυλος προήλθε πιθανότατα από τους Χούθι, οι οποίοι είναι σύμμαχοι του Ιράν και επιχείρησαν να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος, σημειώνοντας ωστόσο ότι είχε αναχαιτιστεί από την αντιαεροπορική άμυνα.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε «στοχευμένη» αεροπορική επιδρομή στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Στην περιοχή επικρατούσε αναστάτωση, με φωτογραφίες να δείχνουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια, ενώ μαύρος καπνός ανέβαινε από τις πρόσφατες επιθέσεις.

Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος ήταν σημαντικός, καθώς πλήθος κόσμος συγκεντρώθηκε σε πλατείες και καταφύγια, αναζητώντας βοήθεια και υποστήριξη. Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προκάλεσε σοκ στους υποστηρικτές του, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους και ελπίδες ότι η είδηση δεν είναι αληθινή. Μια γυναίκα, η Ζαχράα, ανέφερε στο Reuters ότι ο Νασράλα ήταν ηγετική φιγούρα για την κοινότητά της και ο θάνατός του είναι μια καταστροφή για όλους τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ.

Στις γειτονιές της Βηρυτού, αναφέρθηκαν επεισόδια με ένοπλους άνδρες που απαιτούσαν από τους καταστηματάρχες να κλείσουν τα καταστήματά τους, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή. Οι αντάρτες Χούθι αντέτειναν πως ο θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δέσμευσή τους στον αγώνα κατά του Ισραήλ, προσδιορίζοντας ότι η θυσία του θα πυροδοτήσει νέες ενάρξεις αντίστασης.

Πηγή: naftemporiki.gr