Σφοδρή Ισραηλινή Αντίδραση Στη Μαζική Πυραυλική Επίθεση Του Ιράν

Σφοδρή Ισραηλινή Αντίδραση Στη Μαζική Πυραυλική Επίθεση Του Ιράν

Μετά τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, το Ισραήλ προετοιμάζεται να απαντήσει με σφοδρότητα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς το Τελ Αβίβ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η τεχερανηνή ηγεσία θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα των επιπτώσεων. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έχουν προειδοποιήσει για «βαρύ τίμημα» που θα πληρώσει το Ιράν.

Πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει ήδη καταρτίσει σχέδια για «σημαντικά αντίποινα» που αναμένεται να λάβουν χώρα άμεσα. Οι πιθανότεροι στόχοι για αυτά τα αντίποινα περιλαμβάνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς και το πυρηνικό του πρόγραμμα, με τον αναλυτή του BBC, Τζέρεμι Μπάουεν, να επισημαίνει ότι πρόκειται για μια καθοριστική ευκαιρία για τον Ισραηλινό στρατό.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση ισραηλινών αντενεργειών, θα ακολουθήσουν νέες επιθέσεις. Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα πάντα θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε στρατηγικούς στόχους στο Ιράν. Σε μια σχετική τοποθέτηση, ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη έχει διαπράξει μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη περιορισμένης ενημέρωσης και διαβούλευσης με την κυβέρνηση Μπάιντεν προτού ληφθούν τελικές αποφάσεις. Αυτή τη φορά, οι ισραηλινοί φορείς αποφάσισαν να μην υποτιμήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε αποφασιστικές ενέργειες.

Το Axios τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την περιοχή έχουν πολλαπλασιαστεί, κάνοντας αναφορές για πιθανές αεροπορικές επιδρομές και άλλες στρατηγικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη. Η χώρος της Μέσης Ανατολής έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη φάση, με τις εξελίξεις να είναι καίριες για την ειρηνική συνύπαρξη της περιοχής.

Πηγή: naftemporiki.gr