Στρατιωτική Βοήθεια από το Βερολίνο και την Νορβηγία στην Ουκρανία

Στρατιωτική Βοήθεια από το Βερολίνο και την Νορβηγία στην Ουκρανία

Το Βερολίνο έχει παραδώσει στην Ουκρανία 20 νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Marder. Παράλληλα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει οκτώ άρματα μάχης Leopard 1, ένα αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T SLM, έναν IRIS-T SLS, έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitze 2000, καθώς και 24.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, σύμφωνα με την πρόσφατα επικαιροποιημένη λίστα στρατιωτικής βοήθειας που έχει δημοσιοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία αναμένει και την παράδοση έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Νορβηγία. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αυτές θα γίνουν σύντομα, μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό ομόλογό του Μπιορν Άριλντ Γκραμ στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν αναλάβει συλλογικά να παραδώσουν περισσότερα από 60 F-16 στην Ουκρανία, ενώ αναλαμβάνουν και την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και τεχνικού προσωπικού. Τα πρώτα F-16 από την Ολλανδία βρίσκονται ήδη στη χώρα, με την παράδοση των έξι αεροσκαφών να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: naftemporiki.gr