Σύλληψη Ξένων Υπόπτων για Σχέδιο Αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα

Σύλληψη Ξένων Υπόπτων για Σχέδιο Αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα

Τρεις Αμερικανοί, δύο Ισπανοί και ένας Τσέχος συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα ως ύποπτοι για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Η υπόθεση αυτή, που σχετίζεται με τις πρόσφατες αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές, αναμένεται να επιδεινώσει τις σχέσεις της Βενεζουέλας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Διοσντάδο Καμπέγιο, δήλωσε ότι οι δύο Ισπανοί φέρονται να έχουν συνδέσεις με τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες και σχεδίαζαν την εκτέλεση ενός δημάρχου. Αυτή τη δήλωση απέρριψε η ισπανική κυβέρνηση, που ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από το Καράκας.

Οι τρεις Αμερικανοί και ο Τσέχος κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και σχέδια δολοφονίας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων. Ο Καμπέγιο δήλωσε ότι οι συλληφθέντες επιδιώκουν την αρπαγή του πλούτου της χώρας και τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να απαντήσει σε ανάλογες απόπειρες αποσταθεροποίησης.

Οι δύο Ισπανοί συνελήφθησαν ενώ έβγαζαν φωτογραφίες στην πόλη Πουέρτο Αγιακούτσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού. Η ισπανική πρεσβεία ενημέρωσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι ζητά πρόσβαση στους κρατούμενους για να επαληθεύσει την ταυτότητά τους και να πληροφορηθεί τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί περί αμερικανικής εμπλοκής είναι ψευδείς και τόνισε τη στήριξη των ΗΠΑ σε μια δημοκρατική λύση στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλας.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να συναντήσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισπανία. Η Βενεζουέλα έχει αντιδράσει ισχυρά σε αυτές τις εξελίξεις, ανακαλώντας την πρέσβειρά της και καλώντας τον ισπανό πρεσβευτή σε εξηγήσεις.

Πηγή: newsbomb.gr