Σύμβαση για την Πώληση Τεσσάρων Υποβρυχίων Κλάσης Barracuda από τη Naval Group στην Ολλανδία

Σύμβαση για την Πώληση Τεσσάρων Υποβρυχίων Κλάσης Barracuda από τη Naval Group στην Ολλανδία

Σήμερα, η γαλλική Naval Group υπογράφει σύμβαση με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας για την πώληση τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης Barracuda, με συνολική αξία 5,65 δισ. ευρώ. Αυτά τα υποβρύχια προορίζονται να αντικαταστήσουν τα ισάριθμα ολλανδικά υποβρύχια που είναι σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Walrus έχει ήδη αποσυρθεί από την υπηρεσία, τον Οκτώβριο του 2023, ενώ η διάρκεια ζωής ενός υποβρυχίου εκτιμάται κατά μέσο όρο στα 25 έως 30 χρόνια.

Η Naval Group αναφέρει ότι τα υποβρύχια τύπου Barracuda είναι εξαιρετικά αθόρυβα, ισχυρά, ευέλικτα και ανθεκτικά, με δυνατότητα μακροχρόνιας επιχειρησιακής δράσης κάτω από το νερό. Αυτές οι δυνατότητες ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της Ολλανδίας για την προστασία των υποδομών και θαλάσσιων διαδρομών, καθώς και την υπεράσπιση των υπερπόντιων εδαφών της.

Για την ολοκλήρωση της σύμβασης υπήρξε ανάγκη να ξεπεραστεί νομική παρέμβαση από τον γερμανικό όμιλο TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems), που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου. Στη συνέχεια, η Naval Group και το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας κατέληξαν σε συμφωνία για τη συμμετοχή της ολλανδικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Naval Group έχει δεσμευτεί να παραδώσει τα δύο πρώτα υποβρύχια Orka και Zwaardvis 10 χρόνια μετά τη υπογραφή της σύμβασης, με τα Barracuda και Tijgerhaai να παραδίδονται ως το τέλος του 2039. Τα υποβρύχια αυτά θα μπορούν να φέρουν αμερικανικούς πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ, καθώς και τορπίλες.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης των ολλανδικών υποβρυχίων είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανανέωση σχεδόν του συνόλου του πολεμικού στόλου της χώρας, με προϋπολογισμό άνω των 11 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Naval Group θα συνεργάζεται με πλήθος ολλανδικών εταιρειών και ερευνητικών ινστιτούτων για 20 χρόνια. Η συντήρηση των υποβρυχίων θα επιτρέψει στις ολλανδικές εταιρείες να ενταχθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Σύμφωνα με αναφορά της Naval Group, «υπάρχουν πολλές ολλανδικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο», συμπεριλαμβανομένων των Royal IHC και Thales.

Πηγή: naftemporiki.gr