Συνάντηση Χάρις και Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον υπό το πρίσμα των αμερικανικών εκλογών

Συνάντηση Χάρις και Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον υπό το πρίσμα των αμερικανικών εκλογών

Η συνάντηση της αντιπροεδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αμερικανικές εκλογές στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Ουκρανία, τη στιγμή που το Κίεβο αναζητά επιπλέον στήριξη.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε ότι η Χάρις μπορεί να έχει συνάντηση με τον Ζελένσκι, εφόσον παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης πως η Χάρις έχει συναντηθεί στο παρελθόν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ζελένσκι και έχει μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αν υπάρξει δυνατότητα θα γίνει μια νέα συζήτηση μεταξύ τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Χάρις, σε συνεργασία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Λευκό Οίκο, όπου θα αναλύσουν τις υπάρχουσες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, την κρίση στο Σουδάν και άλλες διμερείς και περιφερειακές υποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Αν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει την πρώτη τους προσωπική επαφή από την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: naftemporiki.gr