Συνάντηση Σόλτς και Ερντογάν με επίκεντρο εξοπλισμούς και μετανάστευση

Συνάντηση Σόλτς και Ερντογάν με επίκεντρο εξοπλισμούς και μετανάστευση

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, όπου πρόκειται να συναντηθεί στις 13:30 με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση, προγραμματίζονται από κοινού δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.

Στις συνομιλίες, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν διάφορα θέματα που περιλαμβάνουν το μεταναστευτικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και, ιδιαίτερα, τις στρατιωτικές προμήθειες. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί την τουρκική πλευρά είναι η αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter 5ης γενιάς. Σύμφωνα με αναφορές από τον τουρκικό Τύπο, η Γερμανία φέρεται να έχει δώσει το “πράσινο φως” για την προμήθεια, ήδη, όμως έγιναν γνωστές οι διαπραγματεύσεις οι οποίες συνοδεύονται από όρους χρήσης των αεροσκαφών.

Σε σχέση με άλλες αμυντικές πτυχές, το Βερολίνο έχει εγκρίνει την πώληση όπλων συνολικού ύψους 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι συμπεριλαμβάνονται 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι από την εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της ThyssenKrupp. Επιπλέον, γερμανικές βιομηχανίες θα παράσχουν εξαρτήματα για την αναβάθμιση τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209 και άλλων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στη διαβούλευση θα είναι η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία να ενισχύσει τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και να διευκολύνει την επιστροφή προσφύγων που δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, περίπου 21.590 Τούρκοι είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Γερμανία, τοποθετώντας την Τουρκία στην τρίτη θέση μετά τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Πηγή: naftemporiki.gr