Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για την απάντηση στην ιρανική επίθεση

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για την απάντηση στην ιρανική επίθεση

Σήμερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επικεντρωμένη στην απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση από το Ιράν. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού και πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση παραμένουν ασαφείς. Στην ίδια στιγμή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, προειδοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Χ ότι το Ιράν δεν έχει «κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τον λαό του και τα συμφέροντά του.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ φαίνεται να έχει περιορίσει τους στόχους των αντιποίνων του σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή να υλοποιήσει δολοφονίες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει ακόμα τελικές αποφάσεις για το πώς και πότε θα προχωρήσει στα αντίποινα.

Η απάντηση του Ισραήλ ενδέχεται να συμβεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Γιομ Κιπούρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Εντωμεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως να αναπτύσσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ. Το THAAD, το οποίο έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, θα συνεργάζεται με το ισραηλινό σύστημα «Arrow». Προς το παρόν, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει τελική απόφαση για την ανάπτυξη αυτού του συστήματος, αν και το Ισραήλ διαθέτει από το 2012 ένα σύστημα ραντάρ που συνδέεται με το THAAD. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια πλήρης συστοιχία αναχαιτιστών θα σταθμεύσει στο Ισραήλ, ακολουθώντας χρόνια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αεράμυνας.

Πηγή: naftemporiki.gr