Συνομιλίες Γαλλίας και Ουκρανίας για το σχέδιο νίκης και τις γεωπολιτικές απειλές

Συνομιλίες Γαλλίας και Ουκρανίας για το σχέδιο νίκης και τις γεωπολιτικές απειλές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, είχε σήμερα συνομιλίες στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Άντριι Σιμπίχα, σχετικά με το «σχέδιο νίκης» και τη δεύτερη σύνοδο για την ειρήνη που προγραμματίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση του σχεδίου νίκης, το οποίο αποσκοπεί στην εξασφάλιση «μιας δίκαιης ειρήνης» απέναντι στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μπαρό τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί το σχέδιο ειρήνης του Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος στην παγκόσμια τάξη. Από την άλλη πλευρά, ο Σιμπίχα ανέφερε ότι εξετάστηκαν επιπλέον μέτρα για την υλοποίηση του σχεδίου νίκης και υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στις πληροφορίες από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει στρατιώτες για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο Μπαρό δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε μια νέα φάση στην σύρραξη, οδηγώντας σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης αυτών των πληροφοριών, η σύγκρουση θα μπορούσε να περάσει σε μια νέα, πιο επικίνδυνη διάσταση.

Ο Ουκρανός υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι καταστάσεις αυτές συνιστούν μια «τεράστια απειλή κλιμάκωσης», με τον κίνδυνο ο πόλεμος να δημιορυγηθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Μπαρό έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί αύριο το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στη γραμμή του μετώπου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν.

Πηγή: naftemporiki.gr