Συζήτηση Μπάιντεν Στάρμερ για την Ουκρανία Χωρίς Απόφαση για Πυραύλους Ενάντια στη Ρωσία

Συζήτηση Μπάιντεν Στάρμερ για την Ουκρανία Χωρίς Απόφαση για Πυραύλους Ενάντια στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακόμη επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων, καθώς υπάρχει φόβος κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά δήλωσε ότι είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση» για διάφορα θέματα.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν σκέφτεται πολύ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν προσεκτικά την κατάσταση. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με την έλλειψη υποστήριξης από τη Δύση και δήλωσε ότι η εξουσιοδότηση για την εκτόξευση πυραύλων στη Ρωσία είναι κρίσιμη για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας.

Πρόσφατα, ο Πούτιν προειδοποίησε τα δυτικά κράτη να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει άδεια για πλήγματα εκτός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία υπογραμμίζει ότι η μη δυνατότητα χτυπήματος στις ρωσικές βάσεις που εξαπολύουν επιθέσεις κατά της χώρας της περιορίζει τις δυνατότητές της για αυτοάμυνα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων που παρέχονται από τη Δύση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας ανακοίνωσε την απέλαση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: newsbomb.gr