Τίτλος: Θάνατοι και καταστροφές από τις πλημμύρες που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bZ3q3l32rFo[/embed]

Τίτλος: Θάνατοι και καταστροφές από τις πλημμύρες που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bZ3q3l32rFo[/embed]

Η κατάσταση στην κεντρική Ευρώπη είναι κρίσιμη, καθώς οι πλημμύρες συνεχίζουν να πλήττουν πολλές περιοχές, αποφέροντας μέχρι στιγμής τουλάχιστον 10 θανάτους. Μεγάλες πόλεις στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ τα ποτάμια ξεχειλίζουν και οι βροχοπτώσεις είναι σφοδρές.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα. Η πόλη Λιτοβέλ, που έχει σχεδόν 10.000 κατοίκους, έχει πλημμυρίσει κατά ποσοστό 70%, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Στην Πολωνία, οι πλημμύρες κατέστρεψαν γέφυρες και σπίτια, με τις τοπικές αρχές να προετοιμάζονται για κήρυξη κατάστασης φυσικής καταστροφής. Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τοπικούς κυβερνήτες για να εκτιμήσει την κλίμακα των ζημιών. Ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κατάστασης.

Στην ανατολική Ρουμανία, χωριά και κωμοπόλεις έχουν πλημμυρίσει, προκαλώντας περισσότερες απώλειες. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε στην Αυστρία και στις πλημμυρισμένες περιοχές της Πολωνίας αναφέρθηκε και ένας θάνατος.

Η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη έχουν επίσης βάλει σε εφαρμογή μέτρα, καθώς η στάθμη του Δούναβη ανεβαίνει. Αν και οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί στην Αυστρία, οι αρχές προετοιμάζονται για νέο κύμα καταιγίδων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που δοκιμάζονται από τις πλημμύρες, αναφέροντας ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις πληγείσες περιοχές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ θα παρέχει στήριξη στους πληγέντες.

Πηγή: newsbomb.gr