Τραγωδία στην Ουκρανία με κατέληξη αυτοκτονίας καταζητούμενου λόγω στρατολόγησης

Τραγωδία στην Ουκρανία με κατέληξη αυτοκτονίας καταζητούμενου λόγω στρατολόγησης

Ένας καταζητούμενος άνδρας, που είχε αρνηθεί να στρατευθεί, αυτοκτόνησε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία στην Ουκρανία. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τον οδήγησαν σε κέντρο στρατολόγησης. Το γεγονός αυτό επισημαίνει τις σοβαρές προκλήσεις της στρατολόγησης στη χώρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στα μέτωπα. Πολλοί άνδρες κρύβονται ή προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Στην Πολτάβα, τοπικές αρχές ενημέρωσαν ότι βρέθηκε νεκρός σε στρατολογικό γραφείο, φέρνοντας προφανή σημάδια αυτοκτονίας. Η αστυνομία τον είχε μεταφέρει στο κέντρο στρατολόγησης τη Δευτέρα, καθώς το όνομά του βρισκόταν σε κατάλογο καταζητουμένων για μη αυτόβουλη παρουσίαση. Το τοπικό στρατολογικό γραφείο ανέφερε ότι ο άνδρας αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση, διαβεβαιώνοντας πως δεν του ασκήθηκε καμία μορφή πίεσης.

Στα κοινωνικά δίκτυα της Ουκρανίας αναρτούνται συχνά βίντεο που απεικονίζουν βίαιες μεταφορές ανδρών σε στρατολογικά κέντρα, με στρατονόμους συχνά να τους επιτίθενται ή να τους βάζουν σε βανάκια. Οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία συνήθως δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα, με βάση τον στρατιωτικό νόμο, ωστόσο χιλιάδες έχουν προσπαθήσει να διαφύγουν παράνομα, ενώ δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν ποταμούς.

Η διαδικασία στρατολόγησης έχει δεχθεί δριμεία κριτική για διαφθορά και αδικίες, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προβεί στην απόλυση όλων των αρμοδίων για τη στρατολόγηση το 2023. Διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του καταζητούμενου άνδρα.

Πηγή: naftemporiki.gr