Βουλευτικές εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν μετά από αναβολές

Βουλευτικές εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν μετά από αναβολές

Σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το 2022 αλλά αναβλήθηκαν επανειλημμένα. Η ψηφοφορία αφορά την εκλογή 100 βουλευτών, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την εκλογή του προεδρεύοντα, του πρωθυπουργού και του προεδρεύοντος της Βουλής.

Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν απέκτησε καθεστώς αυτονομίας το 1991, με τις εκλογές αυτές να αντικατοπτρίζουν την πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που ανήκει στη φατρία των Μπαρζανί, και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, που υποστηρίζεται από τη φατρία των Ταλαμπανί, έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις.

Η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενδέχεται να επιτρέψει στα δύο κύρια κόμματα να συνεχίσουν τη μεταξύ τους συμφωνία κατανομής της εξουσίας, που διαρκεί πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σχηματιστεί σύντομα μια ενοποιημένη περιφερειακή κυβέρνηση, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των πολιτών.

Πηγή: naftemporiki.gr