Απάντηση στο γρίφο για τα ενοίκια του Μαΐου δίνει η υπουργική απόφαση η οποία ξεκαθαρίζει τους ΚΑΔ που δικαιούνται μείωση ή πλήρη απαλλαγή μισθωμάτων για το μήνα Μάιο.

Το μοντέλο παραμένει και τον μήνα Μάιο ίδιο με αυτό των προηγούμενων μηνών με αποτέλεσμα:

  • «Κούρεμα» 100% θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
  • Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
  • Η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ που δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους παύει να ισχύει και θα καταβάλουν κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο σχετικό συμφωνητικό.
  • Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Σύμφωνα με την απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύσει τον Ιούνιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το μέτρο των μειωμένων ενοικίων. Ωστόσο, βέβαιο θεωρείται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά περιορισμένος δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αγοράς λειτουργεί πλέον κανονικά. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μείωση ενοικίου να ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως γυμναστήρια, εστίαση με κλειστούς χώρους, εκθεσιακά κέντρα κ.α.

Πηγή: patrastimes.gr