Καθυστερεί η έκδοση των ΚΑΔ και πολλοί ενοικιαστές ποντάρουν στην «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής

Το επίσημο «ξεκαθάρισμα» της λίστας των πληττομένων ΚΑΔ του Μαΐου περιμένουν πολλοί ενοικιαστές για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν ολόκληρο ή μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες που ακόμα περιμένουν να δουν χρήματα για αυτόν τον μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει οτι οι λεγόμενοι «πληττόμενοι» ενοικιαστές (δηλαδή οι επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές αλλά είχαν μείωση τζίρου) δεν δικαιούνται αυτόν το μήνα 40% μείωση ενοικίου.

Όμως, πολλοί από αυτούς τους «πληττόμενους» ενοικιαστές δεν έχουν ακόμα πληρώσει το μίσθωμα (που κανονικά καταβάλλεται κάθε 1η μήνα) στους ιδιοκτήτες μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα με τη δημοσιοποίηση των ΚΑΔ.

Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, απαιτούν την καταβολή ολόκληρου ενοικίου για τον Μάιο καθώς θεωρούν ότι θέμα έχει ξεκαθαριστεί με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που αναφέρει τα εξής:

Πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου δικαιούνται μόνο οι επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Άμεσα ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει οτι το μέτρο του “κουρέματος” δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%.
Παρ’όλα αυτά, πολλοί ενοικιαστές αρνούνται να καταβάλουν το ενοίκιο του Μαΐου (παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει 19 Μαΐου), υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει απόφαση και να τους εντάξει στους πληττόμενους!

Όσον αφορά τον Ιούνιο, εάν το μέτρο του κουρέματος επεκταθεί θα εφαρμοστεί σε πολύ περιορισμένη ακτίνα δικαιούχων και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το άνοιγμα της αγοράς.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ισχύσει κούρεμα 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα συνεχίζουν λειτουργούν με περιοριστικά μέτρα π.χ. γυμναστήρια, σινεμά, κλειστοί – εσωτερικοί χώροι διασκέδασης και εστίασης κ.λπ.

Τα σχέδια αυτά θα ξεκαθαρίσουν στο τέλος του Μαΐου.

Πηγή: patrastimes.gr