Δουλειά έχουν πιάσει οι ξυλοκόποι που έχουν εντοπίσει τις αιωνόβιες βελανιδιές που είναι ιδανικές για την αποκατάσταση της κορυφής της Παναγίας των Παρισίων.

Ο 93 μέτρων οβελίσκος στην κορυφή του ναού, κατασκευασμένος από ξύλο και καλυμμένος από μόλυβδο, έγινε το σύμβολο της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, καθώς η κατάρρευσή του μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών προκάλεσε απογοήτευση και θλίψη ανά τον κόσμο πριν από δύο χρόνια.

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τον Απρίλιο του 2019 κινητοποίησε τους ειδικούς για την άμεση αποκατάσταση του εμβλημτικού καθεδρικού ναού.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε ξεκαθαρίσει το περασμένο καλοκαίρι πως η αποκατάσταση της κορυφής του καθεδρικού ναού θα πραγματοποιηθεί με πιστή ακρίβεια. Με τη χρήση drone, οι ειδικοί επιχείρησαν να εντοπίσουν τα δέντρα που να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές προκειμένου να κατασκευαστεί εξαρχής η ξύλινη κορνίζα της οροφής και ο οβελίσκος που κατέρρευσαν μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων.

Όπως αναφέρει το CNN, περίπου χίλια υπεραιωνόβια δέντρα από 200 γαλλικά δάση, τόσο σε ιδιωτικές, όσο και σε δημόσιες εκτάσεις επιλέχθηκαν προκειμένου να γίνει η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη της θέσης που κατέχει ο καθεδρικός ναός στην καρδιά των Γάλλων, στην ιστορία της Γαλλίας και του κόσμου, είμαστε ευτυχείς που όλη η βιομηχανία – από τους δασονόμους, ως τους ξυλοκόπους – κινητοποιήθηκε ώστε να ανταποκριθεί στο εγχείρημα», υποστήριξε ο επικεφαλής του εθνικού δικτύου δασών της Γαλλίας, Μισέλ Ντουίλ.

Οκτώ από τα δέντρα που προορίζονται για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων εντοπίστηκαν στο δάσος Μπερσέ, το οποίο κάποτε ανήκε στην βασιλική οικογένεια της Γαλλίας.

Στις αρχές του μήνα, ξυλοκόποι ξεκίνησαν την υλοτόμηση των δέντρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να είναι ακόμη και 230 ετών. Συνολικά χίλιες βελανιδιές που θα πρέπει να κοπούν ως τα τέλη του μήνα, γιατί στη συνέχεια οι κορμοί θα έχουν υγρασία που θα μπορούσε να παρεισφρήσει στο εσωτερικό του ξύλου.

Τα ξύλα στο δάσος Μπερσέ μετρήθηκαν και ταιριάζουν απόλυτα στο ύψος, αλλά και στο πάχος προκειμένου να γίνου δοκάρια στο νέο πλαίσιο-κορνίζα της Παναγίας των Παρισίων. Ωστόσο, τα ξύλα θα πρέπει αφού κοπούν να παραμείνουν αποθηκευμένα για ενάμιση χρόνο προκειμένου να ξεραθούν. Αυτή η πληροφορία και μόνο δείχνει πως ο στόχος της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων ως το 2024 φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Οι εργασίες αποκατάστασης δεν αναμένεται να ξεκινήσουν έως το 2022. Ειδικοί στον χώρο της ξυλείας αναφέρουν πως για να φτιαχτεί ξανά η Παναγία των Παρισίων θα χρειαστούν 2.000 κυβικά μέτρα ξυλείας.

Στην οροφή του ναού υπήρχαν τόσα πολλά δοκάρια που αποκαλούνταν «το δάσος». Από το 2019, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη σταθεροποίηση της δομής του ναού και στην απομάκρυνση των σκαλωσιών γύρω από το χαρακτηριστικό «βέλος» το οποίο ήταν υπό ανακαίνιση όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Πηγή: patrastimes.gr