Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για διορθώσεις εγγραφών του Κτηματολογίου σε δήμους προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους και να μη χαρακτηριστούν τελεσίδικα ως “Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, μεταξύ των δήμων που η προθεσμία εκπνέει την παραπάνω ημερομηνία περιλαμβάνονται περιοχές στην πρωτεύουσα όπως η Ηλιούπολη, η Νίκαια, το Μαρούσι, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Ελευσίνα, τα Μελίσσια αλλά και περιοχές στον Πειραιά όπως η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι καθώς και διάσπαρτοι ΟΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο χαρακτηρισμός “Αγνώστου Ιδιοκτήτη”
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισμός “Αγνώστου Ιδιοκτήτη“ αποδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια, ενώ για τα προγράμματα από το 2008 και μετά ως “ορφανά“ χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 8 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.

Τα κλιμακωτά πρόστιμα
Έως και 2.000 ευρώ θα στοιχίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η ασυνέπεια τους, δεδομένου ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων. Έτσι όσοι δεν έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους έχουν περίπου 4 μήνες περιθώριο για να το πράξουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα την αξία του ακινήτου αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση, ενώ όπως είχε διευκρινίσει “δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη“.

Όσον αφορά στα κλιμακωτά πρόστιμα που θα τεθούν σε ισχύ εντός Ιανουαρίου, αν οι πολίτες ακόμα και με την επιβολή τους δεν είναι συνεπείς, αυτά μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, “το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο και εισπράττεται αναγκαστικώς κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ , ανεξαρτήτως αν είναι μικρότερο από το τυχόν εκάστοτε προβλεπόμενο για την εφαρμογή του ΚΕΔΕ κατώτατο ποσό” σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου.

Πηγή: patrastimes.gr