Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, με έντονο το γεωστρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους ομολόγους του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς και τον πρόεδρο της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλο Ραντντόντικ με τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς είναι διαρκής η προσπάθεια της Τουρκίας για τον σχηματισμό ενός μουσουλμανικού τόξου στην περιοχή.

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ
Μια ημέρα μετά – την Πέμπτη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας και η εξειδίκευση της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πρέπει να ψηφιστούν τρία εφαρμοστικά μνημόνια, τα οποία έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι ο επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Κρέσνικ Μπεκτέσι. Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων των Σκοπίων (NER).

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άντρες είχαν συναντηθεί το Νοέμβριο του 2019 και ξανά το Σεπτέμβριο του 2020, με αφορμή την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist.

Πηγή: patrastimes.gr