Επτά ευρωπαϊκές χώρες, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, το Μονακό, η Πορτογαλία και η Δανία, αποφάσισαν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα επικαλούμενες κυρίως την κούραση του πληθυσμού και παρά το βαρύ έως πολύ βαρύ ιικό φορτίου τους, ενώ η Ιταλία θα διευρύνει τη χαλάρωση των μέτρων από τις 26 Απριλίου και η Γαλλία με την Ολλανδία θα χαλαρώσουν τα μέτρα τους από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου. Στο Βερολίνο η Δεξιά της Άνγκελα Μέρκελ και το SPD συμφώνησαν τελικά στη Βουλή σε μια χαλαρότερη νομοθεσία από αυτή που προέβλεπε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» της καγλελαρίου.
Η Πορτογαλία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων άνοιξε χθες τα εμπορικά κέντρα, τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, τους χώρους εκδηλώσεων και τους εσωτερικούς χώρους των λυκείων και των πανεπιστημίων παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας της χώρας και μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχουν χορηγηθεί 2,5 εκατ. δόσεις, με 600.000 άτομα να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Η Σλοβακία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων προχώρησε στην επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των κομμωτηρίων, των βιβλιοθηκών, των εκκλησιών έως και των ζωολογικών κήπων, θεωρώντας ως θετική την ημερήσια μείωση των κρουσμάτων σε σχεδόν 2.000 άτομα σε μια χώρα με τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα, από το ρεκόρ των 3.800.
Η έλλειψη εμβολίων και η καθυστέρηση του εμβολιασμού έχουν οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν τα πιο αντιφατικά μέτρα, καθιστώντας σαφές ότι οι εθνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν με άξονα τον φόβο και τον πανικό τής πανδημίας και τη σπουδή της επιτάχυνσης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καθυστερήσει στις οκτώ από τις δύο εβδομάδες τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων της Pfizer / BioNTech και της Moderna σε πολίτες κάτω των 80 ετών για να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα έχουν κάνει την πρώτη δόση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μια μεγαλύτερη ανοσία τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, την πορεία του εμβολιασμού και της παράδοσης εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η Δανία, που απέσυρε την προηγούμενη εβδομάδα το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφάσισε να επιτρέψει σε όσα άτομα το επιθυμούν να εμβολιαστούν, δημιουργώντας ερωτήματα για την επικινδυνότητα ή όχι του εμβολίου. Η τραγική κατάσταση στην Ινδία από τη διασπορά του ιού οδήγησε στη ματαίωση της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Νέο Δελχί, που στοχεύει στην αναβάθμιση των σχέσεων με την Ινδία στη μετά Brexit εποχή, ενώ στο Νέο Δελχί επιβλήθηκε εξαήμερο σκληρό lockdown εξαιτίας του ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων στα σχεδόν 274.000 άτομα. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Hualan Biological Bacterin για την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατ. δόσεων του Sputnik V στην Κίνα, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία στην παραγωγή εμβολίων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ιταλία συζήτησε την εγχώρια παραγωγή εμβολίων βασισμένων στο mRNA με τη Moderna, την ελβετική Novartis και την ιταλική ReiThera, ενώ το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε διαβουλεύσεις για την παραγωγή του ρωσικού Sputnik. Η Ιταλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και τον έκτο παγκοσμίως. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του αγόρασε 1 εκατ. δόσεις του Spuntik, που θα χορηγηθούν μετά την αδειοδότησή του από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Πηγή: patrastimes.gr