Επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων προστασίας συστήνει το υπουργείο Υγείας Κύπρου, καθώς μετά την άκρως θετική επιδημιολογική εικόνα που παρουσίαζε η Κύπρος, έως πριν από λίγες ημέρες, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο κίνδυνος να επανέλθουν εστίες μόλυνσης μέσα στην κοινότητα είναι ορατός. Έξι ήταν τα κρούσματα στην Κύπρο το Σάββατο και τέσσερα την Κυριακή.

Νέα εστία προβληματισμού αποτελεί η πόλη της Λεμεσού, εκεί όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα. Το εστιατόριο με τα 5 κρούσματα εργαζομένων στη μαρίνα της Λεμεσού ανακοίνωσε ότι και οι 5 είναι ασυμπτωματικοί. Στο παρόν στάδιο είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό την καθοδήγηση των ειδικών.

«H εταιρεία από την πρώτη στιγμή, ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας, έχει προβεί σε δυο διαδοχικές απολυμάνσεις του εστιατορίου από αδειοδοτημένη εταιρεία και στο εστιατόριο εξυπηρετεί προσωπικό το οποίο έχει εξεταστεί και επιβεβαιωθεί αρνητικό στη νόσο COVID-19».

Στο ίδιο μήκος κύματος και γνωστή αλυσίδα καφέ, η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει, για το κρούσμα που εντοπίστηκε σε χώρο καταστήματός της, πως «ο συνεργάτης απομακρύνθηκε άμεσα από την εργασία του και σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις και οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, το κατάστημα έκλεισε άμεσα και πραγματοποιήθηκε απολύμανση».

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown προς το παρόν είτε στην Λεμεσό, είτε σε άλλες περιοχές, ωστόσο υπάρχει διαρκής ενημέρωση, αλλά και σχεδιασμός έτσι ώστε να μη βρεθεί ενώπιον δυσάρεστου απροόπτου.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τονίζεται για μια ακόμη φορά η ατομική και κοινωνική ευθύνη των πολιτών για προστασία της Δημόσιας Υγείας και συνέχιση της καλής επιδημιολογικής εικόνας. «Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων αποτελεί την ύστατη λύση και οφείλουμε όλοι να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισημαίνεται.

Την ίδια ώρα, σε επαγρύπνηση παραμένουν οι Αρχές και στον τομέα του τουρισμού, όπου η κατάσταση παρουσιάζει μεν βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά τεράστιες δυσκολίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ολοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι της τουριστικής βιομηχανίας λειτουργούν κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα. Σημειώνεται ότι πέραν των ήδη υπαρχόντων δεδομένων, η Κύπρος ανακοίνωσε και την απόφαση της κυβέρνησης να κατατάξει το Ηνωμένο Βασίλειο στις χώρες κατηγορίας Β από 1ης Αυγούστου.

Σε κοινές δηλώσεις με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο στο Προεδρικό Μέγαρο, στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η κατάταξη χωρών και ειδικότερα, εκείνων των χωρών που είναι ουσιαστικές για τον τουρισμό της Κύπρου, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ρωσία.

Πηγή: patrastimes.gr