Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα της Κινέζους αξιωματούχους για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Ουιγούρων, Σιντζιάνγκ, με βάση όσα δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters την Τετάρτη.

Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων θα επιβληθούν σε τέσσερις Κινέζους και σε μία οντότητα – οργανισμό, ανέφεραν στο Reuters οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι τα ονόματα των Κινέζων δεν θα αποκαλυφθούν έως ότου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εγκρίνουν τα μέτρα, στις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ο νέος κατάλογος των 11 ονομάτων στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, θα περιλαμβάνει αξιωματούχους από τη Ρωσία, τη Λιβύη, το Νότιο Σουδάν και τη Βόρεια Κορέα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Ουιγούρων, δήλωσαν οι διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα μέτρα οφείλονται σε ανησυχίες για τον πληθυσμό των Ουιγούρων στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κυρώσεις αυτές, είναι οι πρώτες που επιβάλλονται στην Κίνα από τον Ιούνιο του 1989, μετά την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Πεκίνο για την καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.

Πηγή: patrastimes.gr