Το Συμβούλιο της ΕΕ επέβαλε σήμερα στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα στον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγκένι Βικτόροβιτς για πράξεις που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια ή τη σταθερότητα της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στον Γεβγκένι Βικτόροβιτς περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην ΕΕ να διαθέσουν περιουσιακά στοιχεία στον Ρώσο υπήκοο.

Με τα νέα αυτά μέτρα, η ΕΕ έχει επιβάλει συνολικά απαγόρευση ταξιδιών σε 16 φυσικά πρόσωπα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 20 φυσικά και 19 νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Συμβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στη Λιβύη και ιδίως για τις πράξεις που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια ή τη σταθερότητα της Λιβύης, μεταξύ άλλων μέσω παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και απόπειρα παράνομης εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη».

Ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1961 στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), είναι Ρώσος επιχειρηματίας ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις, μεταξύ άλλων και οικονομικές, με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πολίτης, ο οποίος θεωρείται ως στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, ασχολείται με την παροχή υποστήριξης στις δραστηριότητες της Wagner Group στη Λιβύη, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, η Wagner Group εμπλέκεται κατ’ εξακολούθηση σε πλειάδα παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, το οποίο έχει επιβληθεί με την απόφαση 1970 (2011) του ΣΑΗΕ και μεταφερθεί στο άρθρο 1 της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2015/1333, μεταξύ άλλων στην παράδοση όπλων και στην ανάπτυξη μισθοφόρων στη Λιβύη, για την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης. Η Wagner Group έχει συμμετάσχει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας και έχει συντελέσει στην αποδόμηση της σταθερότητας στη Λιβύη και στην υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πηγή: patrastimes.gr