Πονοκέφαλο στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια προκαλεί το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων των τιμολογίων ρεύματος που φέρνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής και συνηγορεί σε ένα θερμό Φθινόπωρο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μετά τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη που μίλησε για αυξήσεις 50% στα τιμολόγια, χθες στο θέμα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αλλά και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

«Αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν» δήλωσε ο υπουργός και παραδέχτηκε ότι από τον κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η χώρα μας.

Το εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον δημιουργεί σοκ στην αγορά που προσπαθεί να συνέλθει από τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον καλπάζουν προς τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα όταν την Άνοιξη ήταν κάτω από 20 ευρώ/ΜW ενώ χθες οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ πλησιάζοντας τα 62 ευρώ ο τόνος. Πρόκειται για μια κούρσα που καθοδηγούν οι υψηλοί στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τα CO2 να πρωταγωνιστούν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους αφού όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στην πρόβλεψη ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουν τα 90 ευρώ ο τόνος.

Τις αυξήσεις τροφοδοτεί όμως και η αύξηση της ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού αλλά και το μείγμα καυσίμου από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αυξημένο κόστος.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν ένα τμήμα αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους, δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένα μέτρα, κυρίως για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Από την πλευρά του ο κ. Αδαμίδης εξήγησε ποιοι είναι οι λόγοι που εκτινάσσεται το ενεργειακό κόστος. Όπως είπε όταν ένας προμηθευτής αγοράζει από την χονδρεμπορική ρεύμα με τιμή στα 185 ευρω/μεγαβατώρα (όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες) είναι αδύνατο να πουλάει 45 ευρώ/MW. Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους.

Οι αυξήσεις “φωτιά” στα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%, αυτό αφορά και την ΔΕΗ, καθώς κι αυτή εναρμονίζεται με το πλαίσιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, είπε ο κ. Αδαμίδης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Αυγούστου η δημόσια επιχείρηση έχει ενσωματώσει με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (από το Μάιο είχε εφαρμόσει την ρήτρα CO2 για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ρύπων). Ωστόσο για να αποφύγει τις μεγάλες ανατιμήσεις ανακοίνωσε εκπτώσεις 30% στα τιμολόγια.

Την ίδια στιγμή, άλμα τιμών καταγράφεται στην χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα Energylive, η πρόβλεψη για σήμερα είναι ότι η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα θα φτάσει τα 116,03 ευρώ/MW, την ώρα που ολόκληρος ο Ευρωπαικός χάρτης βάφεται με κατακόκκινο χρώμα. Ακόμη και τα «κάστρα» της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως η Ελβετία (124,07ευρώ/MW), η Αυστρία (117,48 ευρώ/MW), η Γερμανία (118,19 ευρώ/ΜW), αλλά και χώρες του Νότου όπως η Πορτογαλία (140,23 ευρώ/MW) και η Ισπανία (140,23 ευρώ/MW) και η Ιταλία (139,32 ευρώ/MW) πολιορκούνται από τις υψηλές τιμές της χονδρικής και προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα.

Πηγή: patrastimes.gr