Αιχμηρές δηλώσεις κατά της Δύσης έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως έχουν καταστρέψει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχουμε σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό. Ολόκληρη η υποδομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από μονομερή βήματα που έγιναν από τις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης σύμφωνα με το πρακτορείο Tass στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Λι έπειτα από συνομιλίες που είχαν.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο με την ΕΕ, εφόσον οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διορθώσουν τις διμερείς σχέσεις. «Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών. «Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα ”της διπλωματίας των εμβολίων”. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: patrastimes.gr