Τι υποστηρίζουν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία για το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη 3 Ιουνίου καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής – Παναυτεργατικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας το «υπό κατάθεση αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση και αναμένεται να πάρει σύντομα τον δρόμο για την Βουλή επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία:

– Το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

– Νομιμοποιεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας με την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας.

– Αυξάνει τις υπερωρίες σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα μειώνει την αμοιβή τους.

– Μονιμοποιεί και επεκτείνει την τηλεργασία αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας στο σπίτι, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.

– Καταργεί το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετατρέποντας το σε “Ανεξάρτητη Αρχή”.

– Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, η ίδια η απεργία. Απαγορεύει την περιφρούρηση, δηλαδή την υπεράσπιση του αγώνα από τους ίδιους τους απεργούς, επικαλούμενη το «δικαίωμα στην εργασία» τη μέρα της απεργίας. Βάζει τα συνδικάτα να ορίζουν «απεργοσπάστες», αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.

– Θεσπίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω της απογραφής σε νομοθετημένο μητρώο, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις Γενικές Συνελεύσεις και τα άλλα συλλογικά όργανα των συνδικάτων.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 3 Ιούνη 2021 ώρα 00.01 και λήγει στις 3 Ιούνη 2021 ώρα 24.00 και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προαναγγείλει τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.

Τα 13 Σωματεία είναι τα εξής: Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ

Πηγή: patrastimes.gr