Περισσότερα στοχευμένα τεστ, αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς και μεγιστοποίηση της τηλεργασίας προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, σημειώνονται ότι είναι προτιμότερο να λάβουμε πιο οργανωμένα μέτρα, παρά να πάμε σε ένα αυστηρό, ολικό lockdown.

Για το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. «Είναι σημαντικό» όπως είπε, «να γίνει καλύτερη επικοινωνία για την αναγκαιότητα των τεστ, ώστε να προσέρχεται ο κόσμος χωρίς να φοβάται». «Πρέπει να γίνει κατανοητό», όπως τόνισε, «ότι είναι απαραίτητα και μπορούν να βοηθήσουν να σώσουν ζωές».

Μιλώντας για την έξαρση των κρουσμάτων, η κ. Λινού εξέφρασε την ανησυχία της, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Όσον αφορά τις μεταλλάξεις και τον εμβολιασμό, ήταν καθησυχαστική, λέγοντας ότι τις καλύπτουν τα εμβόλια, αλλά και σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούν γρήγορα να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις όποιες μεταλλάξεις.

Όμως, μιλώντας για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, η κ. Λινού είπε ότι το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι δεν είχε προηγηθεί κάποιο ταξίδι του ιερέα στο εξωτερικό. Αντιθέτως, θεωρείται ορφανό κρούσμα, ενώ ενδεχομένως η μετάλλαξη να είναι διάσπαρτη στη Θεσσαλονίκη. Για το πώς, ενώ ο συγκεκριμένος ασθενής είχε νοσήσει τον Νοέμβριο ξανά βρέθηκε θετικός, η κ. Λινού, τόνισε ότι η ανοσία του πιθανόν να είναι περίπου στο 50%. «Δεν είναι περίεργο», όπως εκτίμησε.

Πηγή: patrastimes.gr