Το κλιμακωτό άνοιγμα της οικονομίας από τη Δευτέρα έχει πυροδοτήσει σενάρια για σταδιακή άρση του lockdown, την ώρα όμως που οι ειδικοί θεωρούν πρόωρη αυτή τη συζήτηση, ενώ η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής.

Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει μια σαφή μείωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων παραμένει ανησυχητικά υψηλός. Μάλιστα, όπως είχε προβλέψει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι ΜΕΘ αναμένεται να «ανασάνουν» μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Με αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων, με πρώτα τα καταστήματα εποχικών ειδών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας,  υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές κινήσεις γίνονται σταδιακά και προσεκτικά, ενώ προετοιμάζονται να ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι θα γίνει μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει σταδιακή άρση του lockdown ανά περιφέρεια, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εισηγήσεις από τους ειδικούς, υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν πως η διασπορά του ιού έχει φύγει από τα αστικά κέντρα και έχει μεταφερθεί σε χωριά και κωμοπόλεις, με αποτέλεσμα εκεί επειδή υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας και της οικειότητας, ο αριθμός των κρουσμάτων να μην μειώνεται.

Ανά τρεις μέρες το άνοιγμα της αγοράς

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως το σχέδιο είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ανά 3-4 μέρες.

Το πρώτο βήμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των συνολικά 110 εποχικών καταστημάτων. Θα δώσουν έναν εορταστικό τόνο στις γειτονιές ωστόσο θα λειτουργήσουν υπό αυστηρά μέτρα.

Οι πολίτες θα μπορούν να τα επισκεφθούν στέλνοντας SMS στο 13033 με τον κωδικό 2, ή με χειρόγραφη άδεια μετακίνησης. Τα εποχικά καταστήματα θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:30, ενώ στο εσωτερικό τους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και επιτρέπονται τέσσερα άτομα στα 100 τ.μ.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αμέσως μετά προβλέπει το άνοιγμα:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου

  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα Αισθητικής

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

  • Καταστήματα παιχνιδιών
  • Βιβλιοπωλεία
  • Ανθοπωλεία

«Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μπλόκο» σε ταξίδια, εστίαση, άνοιγμα σχολείων

Λόγω του ιικού φορτίου που παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χριστουγεννιάτικων αποδράσεων.

Για το αν θα επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πέτσας σημείωσε πως « η γενική κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τις οικογένειες να γιορτάσουν στα σπίτια τους, ενδεχομένως μαζί με μία ακόμα οικογένεια».

Το σενάριο του ανοίγματος της εστίασης φαίνεται επίσης να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και εστιατόρια. 

Τέλος, με τον νέο χρόνο φαίνεται πως θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία, καθώς οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί σε ένα άνοιγμα εντός του Δεκεμβρίου – ακόμη και μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι προβλέψεις Σαρηγιάννη για την πορεία των κρουσμάτων – «Πρόωρο το άνοιγμα της αγοράς»

Η πλειονότητα των ειδικών, πάντως, αντιτίθεται και στο πρόωρο άνοιγμα της αγοράς και σε οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ανέφερε ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα τα κρούσματα στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900, αλλά σημείωσε ότι η πρώτη είναι αργή και πως είναι πρόωρο το άνοιγμα της αγοράς με αυτά τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα, στις 15 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 1.100, στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Γώγος: Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για άρση του lockdown αυτή τη στιγμή

Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega. Όταν ρωτήθηκε αν η μικρή μείωση που παρατηρείται είναι επαρκής για να γίνεται συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων, απάντησε αρνητικά.

«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να μιλάμε για άρση των μέτρων. Πρέπει να τη σκεφτόμαστε, να οργανώνουμε την άρση των μέτρων ώστε να έχουμε τον χρόνο να είναι ασφαλής. Αλλά, πρέπει να δούμε βελτίωση των δεδομένων κυρίως μέσα στα νοσοκομεία για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο για τις 14 Δεκεμβρίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν υπάρξει πολλές εκπλήξεις σε αυτό το ζήτημα. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι από το να ανοίξουν τα σχολεία στις 14/12 και να κλείσουν έπειτα από μία εβδομάδα λόγω γιορτών, είναι προτιμότερο το άνοιγμα να γίνει με ασφάλεια τον νέο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε: «Θα δούμε αν θα υπάρξει ελάττωση στο διάστημα 7-14 Δεκεμβρίου, που να επιτρέψει να ανοίξει το λιανεμπόριο. Αλλά αυτή τη στιγμή το μυαλό και τα μάτια μας είναι στραμμένα στο σύστημα υγείας που πιέζεται, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αυτό κοιτάμε να λύσουμε».

Βατόπουλος: Να μην ανοίξει τίποτα πριν από τα Χριστούγεννα

Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι καλύτερο είναι να μην ανοίξει τίποτα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο Open και πρόσθεσε ότι στην επιτροπή δεν έχει συζητηθεί ακόμη ζήτημα ανοίγματος του λιανεμπορίου.

«Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά εγώ έχω ίσως μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας. Από μια γενικότερη άποψη, η κυβέρνηση πρέπει να τα σταθμίσει αυτά και να αποφασίσει», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταθμιστεί ο παράγοντας της κινητικότητας, που θα είναι μεγαλύτερη αν ανοίξουν τα καταστήματα. Παράλληλα υπογράμμισε και αυτός από την πλευρά του ότι για την άρση του lockdown δεν έχει σημασία μόνο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας.

Πηγή: patrastimes.gr