Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία
Πέμπτη (28/1): 135 ασθενείς
Τρίτη (2/2): 175 ασθενείς
Τα 3 μέτρα που είναι στο τραπέζι
Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες μέρες, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με βασικό στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις:Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει
Παρεμβάσεις στα σχολεία
Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο.Lockdown – Τσιόδρας: 8.000 τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα
Το απόγευμα της Τετάρτης, άλλωστε, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας στη Βουλή, προχώρησε στην εκτίμηση πως θα έχουμε ανά εβδομάδα 7.000 με 8.000 κρούσματα και πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αττική 4.000 ενεργά κρούσματα, κάτι που είναι παρά πολύ ανησυχητικό τη στιγμή που η σχετική καμπύλη, όπως την παρουσίασε, εμφανίζει κατακόρυφη αύξηση. Για παράδειγμα στο βόρειο τομέα παρουσιάζεται 81% αύξηση, στη δυτική Αττική 123% αύξηση, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών. Εξού κιόλας υπογράμμισε ότι η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει.

«Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο», γι αυτό κιόλας προσέθεσε ότι αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι νοσηλίες, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας τα παιδιά ναι μεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο δεν νοσούν σοβαρά. «Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας, δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν. Μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά, επηρεάζονται λιγότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν άμεσα τα σχολεία – Θα επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
Την άποψη πως πρέπει να ξανακλείσουν άμεσα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού η βρετανική μετάλλαξη κορονοϊού εάν μεταδίδεται ταχύτερα κατά 50% από το απλό στέλεχος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το νέο στέλεχος κορονοϊού μας υποχρεώνει από εδώ και στο εξής να παίρνουμε ταχύτερα αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές και πιο έγκυρες. «Δεν θα έχουμε τα περιθώρια των ημερών που είχαμε μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι αυτό δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. «Φοβούμαι ότι είναι σαφές πως οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11 Ιανουαρίου και έπειτα άφησαν αποτύπωμα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν νέα μέτρα και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού». «Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα δημοτικά», υποστήριξε.
Σύψας – Κορονοϊός: Απαραίτητο να ληφθούν αυστηρά νέα μέτρα
Σκληρότερα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αττική, πρότεινε και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, με τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη την περιφέρεια να κινούνται καθημερινά ανοδικά. O καθηγητής τόνισε πως ο κορονοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «αυστηρών μέτρων».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σύψας διευκρίνισε πως και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και πως είναι ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με τον ίδιο και για την Πάτρα. «Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας συναγερμό», τόνισε και επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσουν δραστηριότητες.
.

Πηγή: patrastimes.gr