Πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται σχετικά το πως εν τέλει θα επηρεάσει η επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής τις αποφάσεις των ειδικών. Μέχρι στιγμής όλοι τονίζουν πως η πρωτεύουσα βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο, ενώ από την άλλη η σιωπηρή και ύπουλη εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους στην χώρα μας είναι το δεύτερο στοιχείο που ανησυχεί τους ειδικούς.

Οι παραπάνω λόγοι είναι άλλωστε και οι βασικοί που σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει.

Στόχος τους είναι να αξιολογήσουν τα 400 ύποπτα δείγματα που έχουν αποσταλεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ΙΙΒΕΑΑ, και να δουν τα επιδημιολογικά μοντέλα για την Αττική. Αν κρίνουν πως η κατάσταση είναι σοβαρή τότε θα ετοιμαστούν ώστε την Παρασκευή να προχωρήσουν σε νέες εισηγήσεις σχετικά με τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Τα βασικότερα σενάρια είναι τρία.

  1. Το πρώτο είναι να μην ανοίξουν ακόμη τα σχολεία. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε θα σημαίνει πως η διασπορά στην κοινότητα από το μεταλλαγμένο στέλεχος θα είναι μεγάλη.
  2. Το δεύτερο να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια για αρχή.
  3. Και το τρίτο να υπάρξει εκ νέου περιορισμός στο λιανεμπόριο ώστε να ανοίξουν κανονικά όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί σήμερα θα εκτιμήσουν τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, θα δουν πόσο επικίνδυνη είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα και αύριο θα εισηγηθούν για τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Αυξητική τάση στα κρούσματα  αν ανοίξουν όλες οι βαθμίδες

Την ίδια ώρα υπάρχει μερίδα ειδικών που φοβάται ένα νέο πιθανό πισωγύρισμα τώρα που άρχισαν να ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα κι αν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε στα 1.670 κρούσματα την ημέρα και στους 600 διασωληνωμένους.

«Είμαστε σε μια φάση που θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυξητική πορεία των κρουσμάτων, η οποία βασίζεται κυρίως στο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε και το αποτέλεσμα της ύπαρξης της μετάλλαξης στην κοινότητα. Η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου, όχι νωρίτερα, γιατί ακόμα είναι η μικρή η διασπορά στην Ελλάδα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι με ανοιχτά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και λιανικό εμπόριο, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε γύρω στα 1.670 κρούσματα την ημέρα. Τότε περίπου θα έχουμε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας με γύρω στους 600 διασωληνωμένους, που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα διαχείρισης. Αν φτάσουμε εκεί, προφανώς και θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι το μη άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων να μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση ώστε να υπάρξει χρόνος να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες.

Σε περίπτωση όμως που ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ σε μαθητές και καθηγητές, καθώς και αλληλούχηση των δειγμάτων στους θετικούς «για να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα ώστε να μην πηγαίνουμε συνεχώς σε κλεισίματα». 

Αττική: Είμαστε στη φάση που βρισκόμασταν τον Οκτώβριο, πριν το lockdown

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που βρισκόμασταν στις 20-21 Οκτωβρίου, λίγο πριν επιβληθεί το lockdown.

«Επειδή στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας είναι καλύτερη, πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Να λειτουργήσουν τα σχολεία – Click in shop για τα καταστήματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των σχολείων με ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του λιανεμπορίου.

«Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να πάψει να λειτουργεί με το δήθεν δίωρο, γιατί ο καθένας στέλνει όσα μηνύματα δίωρου θέλει και το δίωρο δεν εξασφαλίζει ότι τις ώρες αιχμής δεν υπάρχει τεράστιος συνωστισμός. Πρέπει να λειτουργήσει όπως τα κομμωτήρια, με ραντεβού, με click in shop. Αν υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού αποκλείεται να υπάρχει σοβαρός συνωστισμός έξω από τα μαγαζιά και εικόνες σαν αυτές που είδαμε στην Ερμού και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Έτσι θα μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία», υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ. 

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Τέλος, εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως εγκρίθηκε η χρήση της πατέντας του εμβολίου και από άλλες εταιρείες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi, που θα συμβάλει στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer.

«Πρόκειται για έκτακτη συνθήκη» είπε ο Α. Δημόπουλος καταλήγοντας ότι, «πρέπει να υπάρξουν εμβόλια σε όλο τον κόσμο» ώστε να νικηθεί η πανδημία.

Πηγή: patrastimes.gr