Ηεισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα δοθεί εντός της ημέρας στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλει τα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη κι ακολούθως στις υπόλοιπες 9 περιοχές της περιφέρειας που «βράζουν» από κρούσματα κορονοϊού. Η επιτροπή των ειδικών ξεκινά τη συνεδρίασή της στις 16:00 και μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται να παραδώσει την τελική της εισήγηση στην κυβέρνηση, η οποία οδηγεί σε lockdown.
Οταν λέμε Δυτική Αττική θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην περιφερειακή ενότητά της ανήκουν οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγάρων. Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί ότι όποια απόφαση κι αν παρθεί δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αφορά στο σύνολό της τη Δυτική Αττική ή κάποιους συγκεκριμένους δήμους, εκ των προαναφερθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι λοιμωξιολόγοι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα εισηγηθούν την επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου, παρότι υπήρξαν και πιο ακραίες προτάσεις για ακόμα πιο αυστηρό lockdown με κατ’ οίκον περιορισμό κι έξοδο ελάχιστες φορές την εβδομάδα, μόνο για προμήθειες και για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο, αυτές οι «φωνές» απομονώθηκαν και η τελική εισήγηση που θα δώσουν οι ειδικοί θα αφορά σε καραντίνα τύπου Μαρτίου για τις 11 «κόκκινες» περιοχές.

Αυτές είναι οι:

Δυτική Αττική
Θεσσαλονίκη
Ξάνθη
Κιλκίς
Πιερία
Δράμα
Ροδόπη
Γρεβενά
Πέλλα
Λάρισα
Κοζάνη

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι «δεν αποκλείεται επομένως στις περιοχές, που παρουσιάζουν τάσεις επιδείνωσης παρά ύφεσης να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Οι ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα απ’ αυτές τις περιοχές και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση». Μεγάλος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης ιδίως για τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη όπου το lockdown φαντάζει αναπόφευκτο. «Οι περιοχές που παρουσιάζουν απόκλιση από την γενικά θετική εικόνα είναι υπό εξέταση για σκληρότερα μέτρα, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση». Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα απάντησε ότι «ίσως και εντός της ημέρας, αναμένουμε την εισήγηση των ειδικών».

Χρυσοχοΐδης από Κοζάνη: Εχουμε σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Κοζάνη όπου βρίσκεται είπε: «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ» είπε και πρόσθεσε: «το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες από τον κορονοϊό. Τα μεγέθη δεν είναι καλά έτσι όπως εξελίσσονται, γι΄ αυτό και η προσπάθειά μας από εδώ και πέρα θα είναι πρώτον η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Έχουμε σχέδιο το οποίο θα εφαρμόσουμε». «Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή. Θα είμαστε κοντά στους Κοζανίτες, στις Κοζανίτισες, στους πολίτες του νομού Κοζάνης» τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει η αποκλιμάκωση όλης αυτής της έντασης».
Σε Τζιτζικώστα, Ζέρβα ο Χαρδαλιάς στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Ο κ. Χαρδαλιάς στις 16:30 θα βρίσκεται στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια, στις 18:00 θα συναντηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με συμμετοχή του αναπληρωτή Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γεώργιου Δούβαλη, του συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Σπυρίδωνα Βαρσάμη, καθώς και στελεχών του δήμου.

Πηγή: patrastimes.gr