#lockdown2: Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. παίρνει «μπλοκάκι» και γίνεται η… αιχμή του δόρατος για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από πολίτες, επαγγελματίες και εργαζομένους στην εστίαση, οδηγούς και επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο μεταξύ, αστυνόμευση εν μέσω COVID-19 γίνεται με τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα και φορητά σκάνερ. Αστυνομικές επιχειρήσεις με «έξυπνα» εργαλεία επιχειρεί η ΕΛ.ΑΣ. για τις ταυτοποιήσεις και εξακριβώσεις στοιχείων ελεγχομένων, προκειμένου να αποφεύγονται ο συνωστισμός στα αστυνομικά τμήματα και η πιθανή διασπορά του ιού σε προσωπικό και κρατουμένους.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα στελέχη της Αστυνομίας προμηθεύτηκαν ηλεκτρονικές συσκευές, με σκοπό τη μεταφορά των… αστυνομικών τμημάτων στον δρόμο, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έφερε η πανδημία, αλλά να έχουν και το επιθυμητό επίπεδο αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα. Αυτές οι συσκευές αυξήθηκαν, όπως και οι έλεγχοι και αστυνομικές επιχειρήσεις με τη χρήση τους, με βασικό στόχο να μη βάλουν «λουκέτο» αστυνομικές υπηρεσίες και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού σε κρατουμένους και πολίτες.

Στο μεταξύ, 40 αστυνομικά οχήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί για την αποκλειστική μεταφορά κρατουμένων με COVID-19 και ύποπτων κρουσμάτων. Τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν διαχωριστικό ανάμεσα σε πλήρωμα και κρατουμένους, ενώ ύστερα από κάθε μεταφορά υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης με… λάστιχο και υψηλή πίεση νερού αλλά και ειδικά απολυμαντικά υγρά. Παράλληλα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια επιπλέον 15 παρόμοιων ειδικών οχημάτων, διαμορφωμένων εργοστασιακά για τη συγκεκριμένη χρήση, η οποία όμως θα καθυστερήσει μερικούς μήνες. Τονίζεται ότι οι μεταγωγές θετικών στον ιό κρατουμένων θα γίνονται μόνο με τη χρήση τέτοιων ειδικών οχημάτων, που θα χειρίζεται συγκεκριμένο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο θα εργάζεται σε 24ωρη βάρδια. Οι αστυνομικοί που θα διατίθενται για τη μεταγωγή ή φύλαξη των συγκεκριμένων κρατουμένων λαμβάνουν οδηγίες και παρακολουθούνται από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ και της Αστυνομίας.

Επιχειρήσεις

Στις τουλάχιστον 12 αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, κατά τη διάρκεια των προσαγωγών αλλοδαπών και ημεδαπών, ανιχνεύτηκαν 14 θετικοί στον κορονοϊό. Αν ο συγκεκριμένος αριθμός προσαχθέντων μεταφερόταν σε αστυνομικές υπηρεσίες και κρατητήρια, η διασπορά του ιού θα ήταν ακαθόριστη, στοιχείο που ανέδειξε τη χρησιμότητα αυτών των συσκευών και την αναγκαιότητα προμήθειας περισσοτέρων.

Μικτά κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ, αστυνομικών τμημάτων και της Ασφάλειας προβαίνουν σε αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις στις οδούς Μενάνδρου, Γερανίου και το ιστορικό κέντρο κάνοντας εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους, ακόμη και σε αποσκευές και σακίδια των ελεγχομένων, προβαίνοντας σε επιτόπου εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις στοιχείων ταυτότητας. Την περασμένη εβδομάδα σε μία τέτοια επιχείρηση προσήχθησαν 19 αλλοδαποί, καθώς διαπιστώθηκε πως κυκλοφορούσαν χωρίς νόμιμα έγγραφα, με τους 8 από αυτούς να συλλαμβάνονται, ενώ διαπιστώθηκε πως ένας ήταν θετικός στον ιό.

Και όλα αυτά με ένα… κλικ στην εφαρμογή, που ειδοποιούσε αν εις βάρος του ελεγχομένου εκκρεμούσε κάποιο διωκτικό έγγραφο ή ήταν παράνομα στη χώρα. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ελέγχων εντοπίστηκαν και επιχειρήσεις που εμπορεύονταν προϊόντα χωρίς άδεια. Κατασχέθηκαν 40 γραμμάρια ηρωίνης, 20 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης, λαθραία πακέτα τσιγάρων, ένα μαχαίρι και 210 ευρώ.

Κρατητήρια

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα θετικά κρούσματα ανάμεσα σε αλλοδαπούς κρατουμένους αστυνομικών τμημάτων της Αττικής μεταφέρονται άμεσα στις εγκαταστάσεις του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός-ασφαλής χώρος, με τρεις μικρότερους, όπου θα διαμένουν ξεχωριστά άνδρες, γυναίκες και ανήλικοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό. Στις ίδιες εγκαταστάσεις έχει προβλεφθεί αντίστοιχος χώρος, όπου θα μεταφέρονται κρατούμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα του ιού και θα παραμένουν εκεί μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιοι γιατροί για τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας. Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους χώρους έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κόκκινοι κάδοι για την τοποθέτηση λυμάτων που προέρχονται από τους θετικούς κρατουμένους, ενώ τα άτομα του αστυνομικού προσωπικού που θα έρχονται μαζί τους θα φορούν ολόσωμες αποστειρωμένες στολές μίας χρήσης και ειδικές προσωπίδες.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές διαταγές, οι κρατούμενοι θα παραμένουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για χρονικό διάστημα που θα ορίζει ο ΕΟΔΥ και μετά την παρέλευσή του, αφού γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις, θα τοποθετούνται σε άλλους χώρους, όπου θα παραμένουν μέχρι την αποθεραπεία τους. Για τον καλύτερο συντονισμό της διαδικασίας τα αστυνομικά τμήματα, όπου εκδηλώνονται θετικά κρούσματα κορονοϊού, κατά τη μεταφορά τους στην Αμυγδαλέζα πρέπει να έχουν συνοδευτικά τις απαιτούμενες εξετάσεις και τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, δεν έχει αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά, σε επίπεδο συνθηκών αποτροπής της διασποράς του ιού, η προσέλευση πολιτών που έχουν περιοριστικούς όρους εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής. Ενδεικτικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να δίνουν το «παρών» ξεπερνά τα 2.000…

Πηγή: patrastimes.gr