«Δύσκαμπτη» στην επαναδιαπραγμάτευση του τμήματος της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουάρτενγκ προειδοποιώντας ότι αυτή δεν ήταν μία συμφωνία που επρόκειτο να κρατήσει για πάντα.

«Μια συμφωνία είναι μια συμφωνία αλλά δεν ήταν κάτι που θα κρατούσε για πάντα» επεσήμανε ο Κουάρτενγκ στο μιλώντας στο δίκτυο Sky. «Ήταν κάτι που ήταν ευέλικτο και θέλαμε να το κάνουμε να λειτουργεί πιο ομαλά» πρόσθεσε.

«Το Άρθρο 16 αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε, να το αναστείλουμε, αποφασίσαμε να μην το κάνουμε αυτό, δεν είναι η αρχική μας θέση και θέλουμε να είμαστε σε θέση να διαπραγματευθούμε και να έχουμε μια συζήτηση με την ΕΕ για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε» επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο βρετανικά ΜΜΕ.

Η Βρετανία ζήτησε την Τετάρτη (21/7) από την ΕΕ να συμφωνήσει να ξαναγραφτεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που καλύπτει το μετά το Brexit εμπόριο περιλαμβάνοντας την επαρχία αυτή μόλις ένα χρόνο μετά την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας.

Η ΕΕ απέρριψε άμεσα το αίτημα αυτό, λέγοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Το πρωτόκολλο ήταν βασικό κομμάτι της διευθέτησης του Brexit, που είχε τη στήριξη του Τζόνσον και που τελικά σφράγισε το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Πηγή: patrastimes.gr