Για δεύτερο 24ωρο τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι κάτω από 200 (168). Ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, και συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Ακόμη υπογράμμισε ότι αποδεικνύεται πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας στην αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
«Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί», σημείωσε ο επιδημιολόγος και υποστήριξε ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η έξαρση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειχνε ότι επιδημιολογικά θα οδηγούσε σε πάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή θα είχαμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων όμως αυτό φαίνεται να έχει περιοριστεί.

Επιπλέον, o επιδημιολόγος πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε ολη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας κ.ά.

Επιπλέον τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για την ανακοπή της πανδημίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές. «Μην μας ξεγελάει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος. Φοράτε μάσκες» επεσήμανε με νόημα και συνέχισε λέγοντας ότι «η επιδημία σιγοβράζει και απαιτείται επαγρύπνηση». Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, ο δείκτης R είναι περίπου κάτω από το 1, αλλά αυτό είναι κατά προσέγγιση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, τονίζοντας όμως «ότι δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή», καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διασποράς του ιού και σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται.

Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση για την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα ενωμένοι «έχουμε δώσει τη μάχη με επιτυχία και μόνον έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε».

Πηγή: patrastimes.gr