Η Starbucks Corp. έχει κλείσει περισσότερα από τα μισά από τα καταστήματα καφέ της στην ηπειρωτική Κίνα – περίπου 2.000 από αυτά – την ώρα που η Toyota Motor Corp. σταματά την παραγωγή στη χώρα, καθώς οι εταιρείες διεθνούς εμβέλειας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του κορωνοϊού, όπως παλαιότερα του ιού SARS (σ.σ. Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας) που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερο από 130 άτομα και συνιστά εξαιρετική απειλή για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η πόλη Wuhan, το επίκεντρο του κορωνοϊού που έχει μολύνει σχεδόν 6.000 άτομα, είναι ένα κέντρο παραγωγής, ναυτιλίας και γενικότερα ένα επιχειρηματικό κέντρο. Η Apple Inc. συνεργάζεται με τους προμηθευτές της στην πόλη για να μετριάσει οποιαδήποτε απώλεια στην παραγωγή της, αλλά ο αντίκτυπος εκτός της περιοχής είναι λιγότερο σαφής, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ στις 28 Ιανουαρίου. Η Toyota ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες στα εργοστάσιά της στην Κίνα μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

Καθώς ο ιός έχει εξαπλωθεί στην Κίνα, πέρα από τους περιορισμούς ταξιδιών και άλλες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συγκράτηση της νόσου, οι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν πτήσεις και έσπασαν εφοδιαστικές αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s Corp. και KFC που έχουν κλείσει σημεία ανεφοδιασμού στην περιοχή. Η Volkswagen AG, η καναδική ασφαλιστική εταιρεία Sun Life Financial Inc. και πολλές τράπεζες, από την Credit Suisse Group έως την Morgan Stanley, λένε στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι.

Ακολουθεί μια αναφορά στους τρόπους με τους οποίους ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανταποκρίνονται στην κρίση που κτυπά τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο:

Η Apple διεύρυνε το εύρος των προβλέψεών της για το τρέχον τρίμηνο εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Ο CEO της εταιρείας Τιμ Κουκ συζήτησε το θέμα κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, λέγοντας ότι η Apple παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σχεδόν όλα τα iPhones κατασκευάζονται από την Hon Hai Precision Industry Co. της Foxconn στο Zhengzhou της Κίνας και από την Pegatron Corp. σε έναν χώρο συναρμολόγησης κοντά στη Σανγκάη.

Η Starbucks, η οποία έχει περισσότερες από 4.000 σημεία πώλησης στην Κίνα, διατήρησε τις προβλέψεις της για το 2020, αλλά δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνει τον αντίκτυπο του κλεισίματος των μισών από τα καταστήματα αυτά στην ηπειρωτική Κίνα, επειδή δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμα το μέγεθος του προβλήματος. Σε σύγκριση με την McDonald’s και την Domino’s Pizza Inc., η Starbucks είναι πιο εκτεθειμένη στην επιδημία, όπως προκύπτει από το ποσοστό των εσόδων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον αναλυτή της Guggenheim, Μάθιου Ντιφρίσκο.

Η Carnival Costa Cruises, σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση, αποφάσισε να αναστείλει εννέα ταξίδια που θα ξεκινούσαν από την Κίνα στο διάστημα από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου. Σε ξεχωριστή δήλωση, η Royal Caribbean ανέφερε ότι ανέστειλε τις αναχωρήσεις στις 27 και τις 31 Ιανουαρίου. Και οι δύο εταιρείες δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα των πελατών τους. Η Κίνα είναι μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη αγορά για τις αμερικανικές εταιρείες κρουαζιέρας και οι αναλυτές θεωρούν ότι περαιτέρω ακυρώσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τα κέρδη τους.

Tesla Inc., NIO Inc .: Γύρω στα 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα πωλήθηκαν πέρυσι στις περίπου 40 κινεζικές πόλεις που ανέφεραν 10 ή περισσότερες διαγνωσμένες περιπτώσεις προσβολής από κορωναϊό ή 36,8% των συνολικών όγκων λιανικής πώλησης στη χώρα, εκτιμούν οι αναλυτές της Bernstein. Οι πωλήσεις στις πόλεις αυτές αντιπροσώπευαν το 82,5% των λιανικών πωλήσεων της Tesla και το 68% της NIO, αναφέρουν οι αναλυτές σε σημείωμα τους.

Η Imax Corp., γνωστή για την τεχνολογία οθόνης μεγάλου μεγέθους, δήλωσε ότι καθυστερεί την κυκλοφορία κινηματογραφικών ταινιών στα θέατρα της στην Κίνα μετά την εκδήλωση του ιού. Ο αντίκτυπος των χαμένων εσόδων από το κινεζικό νέο έτος θα κοστίσει στην Imax τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις box office, σύμφωνα με την MKM Partners. Αν η επιδημία διαρκέσει για μερικές ακόμη εβδομάδες, «δεν είναι παράλογο να προβάλουμε» ένα έλλειμμα 200 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, ανέφεραν οι αναλυτές της MKM Partners σε σημείωμα που διένειμαν.

Η Remy Cointreau SA, η γαλλική εταιρεία παραγωγής κονιάκ, εγκατέλειψε τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος, μετά από την πτώση των πωλήσεων της στο Χονγκ Κονγκ που πλήττει συνολικά τις πωλήσεις της κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και καθώς η εκδήλωση του κορωνοϊού απειλεί τις επιχειρήσεις στην Κίνα, η αγορά της οποίας αποφέρει το 20% των κερδών της Remy Cointreau SA, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Jefferies.

Η Aeon, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας, αναμένει ότι οι πωλήσεις από τα καταστήματα της περιοχής Wuhan θα μειωθούν κατά το ήμισυ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μακότο Σουεγιόζι τη Δευτέρα. Η Aeon έκλεισε τα τρία εμπορικά κέντρα που λειτουργεί στην Wuhan, αλλά τα πέντε σουπερμάρκετ συνέχισαν να λειτουργούν -όμως σε περιορισμένη βάση- προκειμένου να πωλούν καθημερινά αγαθά και τρόφιμα.

Πηγή: patrastimes.gr