Σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, προχώρησαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

Αφηφώντας τις πολικές θερμοκρασίες, Ρώσοι διαδηλωτές ξεχύχθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του Ναβάλνι.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κρατείται στις φυλακές της Μόσχας «Ματρόσκαγια Τισινά».

Σύμφωνα με τη ξένα ΜΜΕ, πάνω από 800 ανθρώπους άτομα συνελήφθησαν μέχρι τώρα από την ρωσική αστυνομία στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία.

Μάλιστα, πριν λίγη ώρα, η ρωσική αστυνομία προφυλάκισε τη Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγο του Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία διαδήλωση στη Μόσχα, όπως έγραψε η ίδια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ενώ βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στη Μόσχα, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις είναι παράνομες και έχει προφυλακίσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

Αρχικά είχαν προγραμματισθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 20 πόλεις της Ρωσίας με τους υποστηρικτές του «υπ’ αριθμόν 1 εχθρού» του Βλαντιμίρ Πούτιν να εναντιώνονται στην σύλληψή του κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο.

Ωστόσο, οι συνεργάτες του Ναβάλνι κάλεσαν τους πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμους 90 πόλεων , όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στη Ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους .

Στο Βλαδιβοστόκ, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ελευθερία στον Ναβάλι!», «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους!».

Στη Μόσχα, όπου η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης είναι συνήθως ισχυρότερη, οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Πούσκιν και εν συνεχεία θα διαδηλώσουν σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί από τις αρχές, για το λόγο αυτό, οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ρωσία βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μόνο στη Μόσχα, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Πούσκιν για να διαδηλώσουν εναντίον του Ρώσου προέδρου
Πολλούς συλληφθέντες μετέφεραν σηκωτούς οι αστυνομικές αρχές για να τους απομακρύνουν.

Έξω από τη Μόσχα όσο και στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι στρατιώτες, ειδικές δυνάμεις και Εθνοφρουροί.

Από τα βίντεο που έχουν ανέβει στα social media, φαίνονται και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τους επικεφαλής των τοπικών επιτελείων του Ναβάλνι και γνωστούς ακτιβιστές.

Στους συλληφθέντες απαγγέλλεται η κατηγορία ότι απευθύνουν εκκλήσεις για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις χωρίς τη έγκριση των αρχών.

Η Γενική Εισαγγελία, το υπουργείο Εσωτερικών, η ρυθμιστική αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών και το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας έχουν καταδικάσει τις σημερινές διαμαρτυρίες προειδοποιώντας όσους θα συμμετάσχουν ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν και να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.

Πηγή: patrastimes.gr