Με νέα κριτήρια, αλλά και με περισσότερα εφόδια θα εισέρχονται πλέον οι κληρικοί στην Ιεροσύνη στη σκιά της επίθεσης με καυστικό υγρό του 37χρονου πρώην πλέον ιερομόναχου σε Μητροπολίτες αλλά και της υπόθεσης του ιερέα στο Αγρίνιο ο οποίος κατηγορείται για βιασμό.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση αναμένεται να παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο για την κατάρτιση των υποψήφιων ιερέων. Ιδρύονται Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) σε Αθήνα, Ιωάννινα και Κρήτη, μεταλυκειακής εκπαίδευσης και διετούς φοίτησης.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει φρένο στο φαινόμενο μισθοδοσίας ιερέων αποφοίτων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Στο μέλλον, δηλαδή, βασική προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ), είτε πτυχίου ΑΕΙ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών να μπαίνουν με κατατακτήριες εξετάσεις στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τη συμπλήρωση της διετίας και τις πρώτες αποφοιτήσεις από τις Σχολές Μαθητείας, εξετάζεται όσοι χειροτονούνται εκτός σχολής να επιβαρύνουν μισθολογικά τις οικείες μητροπόλεις και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας ουσιαστικά κληρικούς δύο ταχυτήτων.

Συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει μέσα στην Ιεραρχία και για την ανάγκη, προτού χειροτονηθούν οι κληρικοί, να προσκομίζουν έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι είναι σε καλή ψυχική κατάσταση.

Προς το παρόν, όμως, αυτή η πρόταση παραμένει σε επίπεδο συζήτησης λόγω της διαχρονικής διαμάχης συντηρητικών – προοδευτικών που υπάρχει στην Ιεραρχία.

Πηγή: patrastimes.gr