Με το νέο έτος αναμένεται να έρθει στους ιδιοκτήτες, που αποκάλυψαν στους δήμους επιπλέον τετραγωνικά ακινήτων τους, το …χαράτσι για όλο το 2020.

Ωστόσο, για την πληρωμή τους θα διευκολυνθούν από τη δυνατότητα δόσεων.

Συγκεκριμένα, από τον καινούργιο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο και μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ειδική ρύθμιση των έως και 24 δόσεων, για την καταβολή των ποσών, τα οποία προέκυψαν από τις μεγαλύτερες επιφάνειες που δηλώθηκαν στους δήμους.

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να κατατεθεί η σχετική διάταξη εντός του Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ετήσιο κόστος που προκύπτει από τη σχετική δήλωση των φορολογουμένων είναι κοντά στα 150 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δηλωθεί συνολικά πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τα ποσά που προκύπτουν από τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών, των εξοχικών και των λοιπών κτισμάτων που δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να μην επιβαρυνθούν εφάπαξ με τα επιπλέον αναδρομικά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για όλο το έτος 2020.

Όπως αναφέρει το “sofokleous.in”, τα ποσά είναι απαλλαγμένα από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και υπολογίζεται πως οι χρεώσεις, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, θα μοιραστούν μέσα σε δύο έτη.

Υπολογίζεται πως μέσω της διαδικασίας δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών οι ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν και στην ουσία γλίτωσαν από πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για την πενταετία 2015-2019.

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, που έληξε η προθεσμία, είχαν δηλωθεί πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα και είχαν υποβληθεί περίπου 3 εκατ. δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει κανονικά η ισχύουσα νομοθεσία για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα και όσον αφορά το ΤΑΠ η μη δήλωση επιφάνειας για μία πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φτάσει και το 200% του αναλογούντος ποσού, ενώ στα δημοτικά τέλη το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Από τις έξτρα χρεώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπονται:

  • Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και μετά και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
  • Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους θα αφορά σε όλα, ανεξαιρέτως, τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα.

Πηγή: patrastimes.gr