Με πολύ αργό ρυθμό βελτιώνεται η απονομή νέων συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ τον Ιούλιο, καθώς μετά από ένα μεγάλο διάστημα που τα… μολύβια είχαν κατέβει λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως οι υπηρεσίες του ταμείου παίρνουν μπροστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, τον Ιούλιο αποδόθηκαν 13.790 συντάξεις (7,34 εκατ. ευρώ).

Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, οι απονομές οριστικών συντάξεων ήταν 11.132, και αυτές του Μαΐου 13.091. Τους προηγούμενους μήνες του 2020, οι οριστικές απονομές κινούνταν μεταξύ 22.041 τον Μάρτιο έως 17.053 αιτήσεις τον Ιανουάριο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει πάντα, μια χρονική υστέρηση μεταξύ της έκδοσης των αποφάσεων και της ένταξης στο σύστημα πληρωμών, γεγονός που στην πράξη σημαίνει πως τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση του μηνός Ιουλίου αφορούν αποφάσεις που είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και εκκαθαρίστηκαν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 65,6 εκατ. ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 7,3 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 13.790 συντάξεων.

Αντίστοιχα, η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με τροποποιητική απόφαση συνταξιοδότησης ανέρχεται 2,8 εκατ. ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 1,7 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 2.882 τροποποιητικών συντάξεων.

Επιπλέον, η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης ανέρχεται σε 4,9 εκατ. ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 695.959,02 ευρώ για την πληρωμή 1.666 προσωρινών συντάξεων.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης στις απονομές συντάξεων αναμένεται να απασχολήσει και την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό επίπεδο, καθώς έχει υπολογιστεί ότι στο τέλος Μαΐου, το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη έφτασε στα τέλη Μαΐου τις 163.000, εκ των οποίων οι 147.000 είναι ληξιπρόθεσμες.

Στο πλήθος αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες το κόστος των οποίων υπολογίζεται κοντά στα 700 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή στον κλάδο επικουρικής σύνταξης εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις (88.000 ληξιπρόθεσμες – 48.000 με απόφαση ΕΦΚΑ) που κοστολογούνται μαζί με τα αναδρομικά τους στα 120 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, με στόχο την αντιμετώπιση του όγκου των εκκρεμών συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα της ψηφιακής σύνταξης “Άτλας”. Η πιλοτική φάση ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου και στη συνέχεια οι αποφάσεις θα εκδίδονται χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι ενώ οι υπηρεσίες θα πραγματοποιούν απολογιστικό δειγματοληπτικό έλεγχο στο 10%.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα η ψηφιακή σύνταξη «Ατλας», με στόχο τον Ιανουάριο του 2021 το 55% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς το ποσοστό αυτό να έχει φτάσει στο 80%-85%.
euro2day.gr

Πηγή: patrastimes.gr