Μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί από τα μέσα Ιουλίου οδηγεί το άνοιγμα των δικαστηρίων της χώρας, εφ’ όσον τα επιδημιολογικά δεδομένα κινούνται στα σημερινά επίπεδα.

Η διευκρίνιση αφορά  την επαναλειτουργία κυρίως των Ποινικών Δικαστηρίων, τα οποία λόγω συνωστισμού παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη επικινδυνότητα στη διάδοση του κορονοϊού.

Άλλωστε τα Ποινικά ακροατήρια ήταν και τα τελευταία που λειτούργησαν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τους παράγοντες της Δικαιοσύνης να προβληματίζονται έντονα καθώς ήδη το στοκ των υποθέσεων είναι μεγάλο, όπως βέβαια και η συγκέντρωση κυρίως στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Η ΚΥΑ

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως και εφόσον δεν επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες το άνοιγμα των δικαστηρίων (ή καλύτερα η ολοκλήρωση του προηγούμενου δικαστικού έτους που ουσιαστικά παρατάθηκε μέσω της μείωσης των δικαστικών διακοπών) την 1η Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου είναι υγειονομικά ελεγμένη.

Αυτό έχει να κάνει με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 17 Ιουλίου και καλύπτει πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τώρα εφαρμόστηκαν σε άλλες περιπτώσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή του ΕΟΔΥ και συμπεριέλαβε τα συμπεράσματά της στην σχετική ΚΥΑ.

Σύμφωνα με αυτά:

1) υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων),

2) διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,

3) τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,

4) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα είκοσι έως εικοσιπέντε (20-25) άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες

΄Όπως αναφέρεται δε «η παρούσα απόφαση ισχύει από την 16.7.2020 έως την έναρξη του δικαστικού έτους, ήτοι έως και την 15.9.2020».

Πηγή: patrastimes.gr