Μέχρι και το 2030 θα μπορούν να αποπληρωθούν τα χρέη των φορολογουμένων προς το δημόσιο, που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Το γεγονός αυτός δημιουργεί «τρύπα» στα δημόσια ταμεία και διογκώνει το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος ήδη έχει εκτροχιαστεί.

Στη διάθεση των οφειλετών, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, υπάρχουν πέντε ρυθμίσεις τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν, η διάρκεια των οποίων ξεκινά από 12 μήνες και φτάνει μέχρι και σε 10 χρόνια ή 120 δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δρομολογήθηκαν πριν από την έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και το γενικό lockdown στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει έρχονται και νέες ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο, μόλις λήξει ο «συναγερμός» και κατασταλάξουν οι πληττόμενοι.

Ποιες είναι οι 5 τρέχουσες ρυθμίσεις
Οι ρυθμίσεις που είναι στη διάθεση των οφειλετών της Εφορίας είναι οι ακόλουθες:

Οι οφειλέτες που έχουν απλήρωτες και αρρύθμιστες φορολογικές και άλλες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός του τετραμήνου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και ανεστάλη η πληρωμή τους, μέχρι το τέλος Απριλίου 2021, έχουν την ευχέρεια τμηματικής αποπληρωμής των οφειλών αυτών έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση από τον Μάιο του 2021 και μετά.
Οι οφειλέτες που δεν πλήρωσαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 μηνιαίες δόσεις ενεργών ρυθμίσεών τους, λόγω των αναστολών που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Απριλίου 2021, θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να πληρώνουν τις δόσεις τους από τον Μάιο του 2021 και μετά χωρίς καμία επιβάρυνση με τόκους.
Οι οφειλέτες οι οποίοι, εντός της περιόδου Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, έχασαν παλαιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων, επανεντάσσονται στις ρυθμίσεις αυτές κανονικά από τον τρέχοντα μήνα (Νοέμβριος 2020) , με τις δόσεις που δεν πλήρωσαν να μεταφέρονται προς πληρωμή για μετά τη λήξη όλων των υπολοίπων τρεχουσών δόσεων.
Οι φορολογούμενοι που απώλεσαν, μετά την 1-11-2019, παλαιές πάγιες ρυθμίσεις 12 δόσεων ή άλλες παλαιότερες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν στις νέες πάγιες ρυθμίσεις των 12 – 24 ή των 24 – 48 μηνιαίων δόσεων, που ισχύουν και να αποπληρώσουν τμηματικά το χρέος τους.
Όσοι έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και δεν κατάφεραν να τα πληρώνουν εγκαίρως με αποτέλεσμα την κατάπτωση της εγγύησης και τη μεταφορά του εγγυημένου χρέους προς τις τράπεζες ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα σε οφειλή προς το Δημόσιο τίθεται σε ισχύ μια νέα ρύθμιση η οποία παρέχει την δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: patrastimes.gr