Με το 30% της δυναμικότητας τους θα λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης με τα νέα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Αυτό εκτιμούν στελέχη του κλάδου που μίλησαν στο “Capital.gr” αφού δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης (θέατρα, κινηματογράφοι) για τους μη εμβολιασμένους.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, είπε στο “Capital.gr” ότι τα νέα μέτρα οδηγούν σε τεράστιο πρόβλημα τις επιχειρήσεις του κλάδου.

“Μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης”, λέει και εξηγεί πως σήμερα 1 στους 2 Έλληνες είναι ανεμβολίαστος ενώ οι παρέες είναι μεικτές οπότε εκτιμά ότι στην τελική γραμμή οι δυνητικοί πελάτες που θα μπορούν να επισκεφθούν ένα κατάστημα εστίασης θα είναι μόλις 3 στους 10.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, καλεί την Κυβέρνηση αν η επιλογή της είναι να εργαλειοποιήσει, όπως λέει, την εστίαση για να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, θα πρέπει να παράσχει αντισταθμιστικά μέτρα στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ποια είναι αυτά που ζητά ο κλάδος; Μείωση των ενοικίων, αναστολές συμβάσεων εργασίας και νέα επιστρεπτέα για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Τη στιγμή μάλιστα που όπως σημειώνει από το Φθινόπωρο τα τραπεζάκια έξω θα περιοριστούν, λόγω των καιρικών συνθηκών, και τα καταστήματα εκ των πραγμάτων θα μπορούν να δουλεύουν μόνο στους εσωτερικούς τους χώρους.

Ο κ. Καββαθάς εκφράζει έντονη ανησυχία για το μέλλον αρκετών επιχειρήσεων του κλάδου λόγω και των νέων περιοριστικών μέτρων. “Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου δούλεψαν ενάμιση μήνα αυτό δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις απώλειες του γράψαμε τους προηγούμενους 15 μήνες”, λέει.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης ζητούν από την Κυβέρνηση τροπολογία που θα τις απαλλάξει από τα πρόστιμα των δημοτικών τελών που επιβλήθησαν το 2020 και θα επιμηκύνει τον χρόνο ως προς τη βεβαίωση των χρεών τους προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η κυρία Μποτονάκη εκτιμά ότι θα υπάρξει εκατόμβη λουκέτων στον κλάδο από το Φθινόπωρο.

Πηγή: patrastimes.gr