Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπερνά το «ορόσημο» των δύο εκατομμυρίων, η Γερμανία, η «καλή μαθήτρια» της Ευρώπης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δέχεται σφοδρό πλήγμα από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Η πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή χώρα κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 22.368 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φτάνει τα 2.000.958, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υγειονομικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν άλλοι 1.113 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φτάνει τους 44.994 νεκρούς.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απευθύνει έκκληση να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του συντηρητικού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η Μέρκελ εκτίμησε ότι η εξάπλωση του ιού δεν μπορεί να ελεγχθεί παρά μόνο με πολύ πιο αυστηρά μέτρα και ζήτησε να υπάρξει σύσκεψη με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αναληφθεί δράση «το ταχύτερο», σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις εργασίες.

Οι πηγές αυτές επιβεβαίωσαν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Der Spiegel και αυτόν της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, εξετάζονται μεταξύ άλλων η επανεπιβολή ελέγχων στα σύνορα, όπως την άνοιξη, η γενίκευση της χρήσης μασκών FFP2, η επέκταση της τηλεργασίας, ακόμη και η αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο δεν πρόκειται σε αυτό το στάδιο για υποθέσεις εργασίας, αφού δεν έχουν συζητηθεί με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των δεκαέξι γερμανικών κρατιδίων. Είναι οι τοπικές αρχές σε τελευταία ανάλυση εκείνες που χειρίζονται ζητήματα δημόσιας υγείας και συγκοινωνιών.

Η χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων άρχισε τον εμβολιασμό για τον νέο κορονοϊό στα τέλη Δεκεμβρίου και ξεπέρασε την Πέμπτη το επίπεδο του 1% του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση.

«Τα μέτρα που εφαρμόζονται επί του παρόντος για μένα δεν είναι πλήρες lockdown, εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβολικά πολλές εξαιρέσεις», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο Λόταρ Βίλερ.

Η Γερμανία εφαρμόζει εδώ και αρκετές εβδομάδες αυστηρά μέτρα: σχολεία και λύκεια έχουν κλείσει, όπως και τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απαραίτητη, ενώ έχουν επιβληθεί δραστικοί περιορισμοί στις συναθροίσεις.

Παρότι έμεινε συγκριτικά αλώβητη στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, την άνοιξη, όταν χαρακτηριζόταν «καλή μαθήτρια» στην Ευρώπη, τον χειμώνα έγινε μια από τις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά χτυπήματα, ανέβηκε στη 10η θέση, κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα συχνά ξεπερνά κατά κεφαλήν αυτή των ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Έχει πάντως καταγράψει λιγότερες μολύνσεις από τους γείτονές της (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) παρότι έχει μεγαλύτερο πληθυσμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά ως εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 80.000 θανάτους, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Πηγή: patrastimes.gr