Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες του στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο λόγος είναι η διεξαγωγή της τετραμερούς υπουργικής Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και μπορεί πολλοί να έχουν εθιστεί στην ανακοίνωση συζητήσεων στο πλαίσιο περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όμως και σε αυτό το φόρουμ που συνεδριάζει για πρώτη φορά με συμμετοχή των συγκεκριμένων τεσσάρων χωρών υπάρχει μια μεγάλη είδηση. Η συνεργασία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γεγονός τεράστιας σημασίας, δεδομένου ότι οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μόλις τον Αύγουστο του 2020. Μέσα σε λίγους μήνες το Τελ Αβίβ και το Άμπου Ντάμπι αποκαθιστούν την μεταξύ τους συνεργασία με ταχείς ρυθμούς και χτίζουν σχέσεις ειλικρινούς συνεννόησης, γεγονός που αποτυπώνει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τετραμερή σύνοδο της Πάφου «οι συζητήσεις των κατ’ ιδίαν και διευρυμένων συνομιλιών θα εστιαστούν στις περιφερειακές εξελίξεις, τα ενεργειακά, την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών» αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Περίπου στις 17:30, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και του Ισραήλ Gabi Ashkenazi, καθώς και με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Ανβάρ Μοχάμεντ Γκαργκάς ο οποίος αντικαθιστά τον Εμιρατινό ΥΠΕΞ σεϊχη μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Πηγή: patrastimes.gr