Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ήδη κρούσματα καταγράφονται σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο, ενώ αρκετοί είναι οι επιστήμονες που εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως πλήττει κυρίως τους νέους.
Μεγαλύτερη η εξάπλωση στους νέους
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα σημειώνονται σε έφηβους ηλικίας 15, 17 και 18 ετών. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι μπαίνει για πρώτη φορά ο εμβολιασμός των εφήβων 15 – 18 ετών. Η συζήτηση για το θέμα θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση

Ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι πως αν τα κρούσματα δεν περιοριστούν, η μετάλλαξη θα επικρατήσει στη χώρα μας και θα πλήξει τους μη εμβολιασμένους. Ως εκ τούτου, στόχος είναι να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας.

Οι φόβοι των ειδικών και το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος και τοπικών lockdown

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη «το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει και στην Ελλάδα αλλά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα. Εξαρτάται από το πότε θα έρθουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα. Αν καθυστερήσουν θα έχουμε χρόνο να εμβολιαστούν περισσότεροι κι αυτό είναι η μόνη άμυνα. Πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης».

«Πρέπει να εφαρμοστούν τα προνόμια στους εμβολιασμένους για να δελεαστούν. Αν δεν πιάσουμε 70% μέσα στο καλοκαίρι, τοτε το φθινόπωρο θα πρέπει να φτάσουμε το 85%. Και όταν πέσουν οι θερμοκρασίες θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, γιατί η παραλλαγή Δέλτα θα έχει επικρατήσει. Και τότε μπορεί να έχουμε και παραλλαγή του Δ», ανέφερε.

Η ινδική μετάλλαξη του ιού είναι σαφώς πιο μεταδοτική – 60% περισσότερο- σύμφωνα με τον καθηγητή και «μάλλον αυξάνει και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συνήθως οι ιοί μεταλλάσσονται για να επιβιώσουν όμως, δεν γίνονται πιο θανατηφόροι. Αν όμως πιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πεθάνει πολύς κόσμος, ανεμβολίαστος». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τοπικά lockdown είναι πιθανό αφού, όπως τόνισε «μπορεί να καταστεί υγειονομικά αναπόφευκτο».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από την παραλλαγή Δέλτα, ενώ ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να είναι όλοι μαζί σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκες.
Καπραβέλος: Ο ανεμβολίαστος μπορεί να χάσει τη ζωή του
Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Nίκος Καπραβέλος σημείωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ «αλλά ο δείκτης θανάτων είναι στενάχωρος. Όσοι μπήκαν στις ΜΕΘ δεν ήταν εμβολιασμένοι. Είναι συγκλονιστική η εμπειρία μας εδώ στο νοσοκομείο».

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Open, o εμβολιασμένος δεν κινδυνεύει. «Ο ανεμβολίαστος μπορεί να χάσει τη ζωή του. Μην περιμένουν άλλο». «Είναι μεγάλη η ανησυχία που έχουμε για τις μεταλλάξεις. Το βρετανικό στέλεχος μας προκάλεσε καταστροφή. Και ο Δέλτα θα μας προκαλέσει νέα καταστροφή. Τα μισά κρούσματα στο Ισραήλ είναι από ινδική μετάλλαξη σε εμβολιασμένους» είπε αναφορικά με τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, ενώ σημείωσε ότι η ινδική μετάλλαξη προσβάλλει κυρίως τους νέους.

«Να τηρούμε τα μέτρα ακόμη, ειδικά το καλοκαίρι που επικρατεί η Δέλτα» σημείωσε ενώ σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

«Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε όλους» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, διαφορετικά το τέταρτο κύμα θα είναι αναπόφευκτο αν προχωρήσουμε τόσο χαλαρά, όπως είπε. «Είναι ανήθικη η στάση του ανεμβολίαστου! Μολύνει τον διπλανό του».

Η Κική Σονίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι υπήρξε μια χαλάρωση που ευθύνεται για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων. «Εξαιτίας του Δ και του Δ plus. Είχαμε 35.304 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε πάνω από 25 μεταλλάξεις. Είναι αποτρεπτικοί οι περιορισμοί για να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα» σημείωσε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων lockdown
Για την αντιμετώπιση τη μετάλλαξης Δέλτα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα τοπικά lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η μόνη άμυνα απέναντι στο νέο – εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.
Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κρήτη
Στην Κρήτη, με εξαίρεση το Λασίθι, οι πλήρως εμβολιασμένοι σε καθένα από τους τρεις υπόλοιπους νομούς δεν ξεπερνούν το 30%. Αναλυτικότερα τα ποσοστά εμβολιασμών ανά νομό διαμορφώνονται ως εξής:

Λασίθι: 40,84%
Χανιά: 29,38%
Ηράκλειο: 28%
Ρέθυμνο: 26,82%
Κικίλιας: Επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα – Ασφαλείς οι εμβολιασμένοι
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο euronews, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα ενώ υπογράμμισε πως όσοι πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Αναλυτικότερα ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για το μεταλλαγμένο στέλεχος και τόνισε: «Ασφαλείς είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τη στιγμή που η επιστήμη μας έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συναθρώπων μας κι αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Εμβολιασμός για να μην υπάρξουν τοπικά lockdown
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση θα θωρακίσει την χώρα
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως σε χώρους που υπάρχουν ευπαθείς ομάδες θα πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σεβαστούν το λειτούργημα τους και τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε κινήσεις που θα θωρακίσουν τη δημόσια υγεία.

Η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στο euronews:

Πηγή: patrastimes.gr