Στην πόλη της Γενεύης πρόκειται να εισαγάγουν τον «υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο» που θα ισοδυναμεί με 41.430£ (53.370 $) ετησίως – περίπου 3.500 £ (4.510 $) το μήνα – δηλαδή περίπου 3.842 ευρώ τον μήνα.

Η ελβετική πόλη, με πληθυσμό ψηφοφόρων περίπου 500.000, διεξήγαγε δημοψήφισμα με τα δύο τρίτα να υποστηρίζουν το νέο μέτρο.

Οπως αναφέρει η «Daily Media», οι αλλαγές, οι οποίες είχαν απορριφθεί από ψηφοφόρους δύο φορές πριν το 2011 και το 2014, θα τεθούν σε ισχύ από τις 17 Οκτωβρίου.

Η Γενεύη είναι η δεύτερη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με έναν δείκτη κόστους ζωής που καταρτίστηκε από την Expatistan.

Αλλά επλήγη ιδιαίτερα από το ξέσπασμα του Covid-19 λόγω της εξάρτησής της από έσοδα από τουρίστες και επιχειρηματικούς επισκέπτες.

Ο πληθυσμός της έχει υποστεί αυξανόμενη φτώχεια – ενώ εικόνες με ουρές ανθρώπων να να περιμένουν έξω από τράπεζες τροφίμων είναι, δυστυχώς, πλέον συνηθισμένες.

Ο Michel Charrat είναι ο πρόεδρος του Groupement Transfrontalier Europeen – πρόκειται για έναν οργανισμό που εκπροσωπεί διασυνοριακούς εργαζομένους σε Γαλλία και Ελβετία.

Είπε στον Guardian ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτυπώνει την αλληλεγγύη σε όλα τα στρώματα πληθυσμού της Γενεύης. Πρόσθεσε ότι το μέτρο θα ωφελήσει 30.000 εργαζόμενους με χαμηλή αμοιβή – με τα δύο τρίτα να είναι γυναίκες.

Ο νέος ελάχιστος μισθός προτάθηκε αρχικά από τα αριστερά κόμματα στην Ελβετία, τα οποία υποστήριξαν ότι η εισαγωγή του ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Αντίθετα, αυτοί της Δεξιάς πρότειναν την υιοθέτηση ενός ορίου για τη μετανάστευση από τα κράτη μέλη της ΕΕ ως τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης – αλλά οι ψηφοφόροι απέρριψαν αυτήν την πρόταση.

Ο νέος ελάχιστος μισθός της πόλης θα είναι κάτω από 19,50 £ (25,12 $ ή 22 περίπου ευρώ) ανά ώρα.

Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τριπλό σε αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο λειτουργεί με 5,63 £ (7,25 $ ή 6 περίπου ευρώ) ανά ώρα, και υπερδιπλασιάζει τη βασική ωριαία τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο 8,72 £ (11,23 $ ή 10,5 ευρώ περίπου).

Πηγή: patrastimes.gr