Την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον

«Για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό το νέο σύμφωνο να λειτουργεί περιοριστικά για τις ροές, να λειτουργεί υποστηρικτικά στις χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς η χώρα μας σήκωσε – και ειδικά τα πέντε νησιά του Αιγαίου – το μεγαλύτερο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια» επισήμανε ο Νότης Μηταράκης. «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό απαιτεί ευρωπαϊκή λύση» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «ορίστηκε μια ειδική επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία θα συνεργαστούμε, θα υπογράψουμε κι εντός των επόμενων ημερών ένα μνημόνιο συνεργασίας, που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και τον επιμερισμό των ευθυνών, ώστε το καλοκαίρι του 2021 να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και να λειτουργήσει ένα κέντρο το οποίο θα έχει, αφενός πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, κι αφετέρου θα προσφέρει όλα τα εχέγγυα ασφάλειας, και στους διαμένοντες, και στις τοπικές κοινωνίες».

Αναφορικά με την task force της Ε.Ε., ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί, «θα καθορίσει τη βάση της συνεργασίας, τον σχεδιασμό των νέων δομών, την συνεργασία όλων των ελληνικών υπουργείων και όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στο θέμα του ασύλου, όπως η ΕΑSO, η FRONTEX και θα καθορίζει τις ευθύνες του καθενός, τον τρόπο λειτουργίας».

Όπως τόνισε, «ο στόχος είναι κοινός: να περιορίσουμε τις ροές και να έχουμε καλύτερες συνθήκες ειδικά για τους νησιώτες, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την κρίση, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την προστασία αυτών που πραγματικά δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Πηγή: patrastimes.gr